Bošnjačka tvrđava znanja
210

Karađoz-begova medresa u Mostaru odgojila 377. generaciju učenika za prestižne univerzitete

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Karađoz-begova medresa u Mostaru, koja je u Hercegovini najstarija bošnjačka obrazovna institucija prozvana tvrđavom znanja, ispratila je 377. generaciju maturanata manifestacijom "Dani Karađoz-begove medrese" koja se održava od 17. februara do 22 maja.

Direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru Aid Tulek za naš portal kaže kako je održavanje ove manifestacije od izuzetnog značaja jer obuhvata sve segmente četverogodišnjeg obrazovanja njihovih učenika i predstavlja krunu njihovog rada na kraju tog obrazovnog puta.

Aid Tulek (Foto: G. Š./Klix.ba)
Aid Tulek (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Upriličit ćemo niz sadržaja i programa koje će ponovno nakon dvije godine pandemije donijeti sadržajniji program povodom završetka školovanja naših 58 učenika", kaže Tulek za Klix.ba. Ističe kako su njihovi učenici spremni za odlazak na najprestižnije univerzitete širom svijeta, što je više nego dovoljan razloga da se o proslavi svečanom manifestacijom koja je u gradu na Neretvi postala tradicija.

"Centralna svečanost bit će održana 20.maja, kad će se učenicima, nakon tradicionalnog defilea kroz grada kao kruna cijele priče svečano dodijeliti i zasluženo stečene diplome", kaže Tulek.

Na dan dodjele diploma tokom tradicionalnog defile učenika kroz grad po njegovim riječima je neizostavno i fotografiranje na Starom mostu i kod Medrese, uvjeren da će te fotografije biti sačuvane među najvažnija sjećanja njihovog života.

Medresa koju Bošnjaci u Hercegovini zovu tvrđava znanja ove godine ispraća 377. generaciju učenika od samog osnivanja, a 24 od reaktiviranja s 58 maturanata i maturantica spremnih za novo životno poglavlje na nekom od prestižnih univerziteta u svijetu.

Direktor najstarije obrazovne institucije u Hercegovini kaže kako se nada da će biti svi uspješni do samoga kraja i nakon stečene diplome na ponos čitave društvene zajednice nastaviti školovanje na nekom od svjetski poznatih univerziteta, i vratiti se u svoj grad te ga obogatiti stečenim znanjem, jer su za to u Medresi odgojeni i obrazovani.

"Medresa nije samo obrazovna ustanova nego i odgojna, što je jako važno tokom školovanja. Svoj profil je promijenila prije 18 godine, do tada je bila vjerska stručna škola koja je obrazovala isključivo vjerske kadrove, gdje su diplomanti mogli nastaviti u službi vjerske islamske zajednice. Ali od 2004. godine je slična gimnaziji i postala je opća vjerska škola u kojoj je i nastavni plan i program reformiran. Tako su ravnopravno uključeni predmeti iz oblasti prirodnih i društvenih nauka kao i jezici, tako da naši diplomati upisuju sve fakultete ravnopravno, jer imaju uslove za to", kaže nas direktor mostarske Medrese.

Teološki fakultet, kako ističe upiše svega 10 do 15 posto učenika, dok ostali upisuju tehničke, prirodne društvene fakultet i to u velikoj mjeri na nekom od svjetskih univerziteta. "Upisuju se bez problema na fakultete u Austriji, Njemačkoj, a značajan broj njih odlazi u Tursku, Egipat ili Katar da studira arapske nauke u arapskom svijetu, te se vraćaju ovdje zaista s većim kompetencijama za pronalazak posla nego što imaju dugi studenti", kazao je Tulek za Klix.ba.

Specifičnosti Karađoz-begove medrese mnogi će spoznati i tokom svečane manifestacije kroz različit niz sadržaja od humanitarnih i volonterskih aktivnosti do obilježavanja 1.marta kad će obilježiti zadnji dan školovanja uz premijeru predstave Kulin ban u izvedbi dramska sekcije.

Dani Karađoz-begove medrese održavaju se kako je naglasio od 17. februara i tokom maja, dok u aprilu koji je mjesec ramazana neće biti aktivnosti, pa će se narednog mjeseca nastaviti i završiti svečanom akademijom 22.maja u skladu s epidemiološkim mjerama što će zaokružiti priču hercegovačke tvrđave znanja.