Svečanost u Mostaru
91

Karađoz-begova medresa obilježila 466 godina od osnivanja i 28 godina od reaktiviranja rada

G. Š.
Karađoz-begova medresa u Mostaru, koja je u Hercegovini najstarija bošnjačka obrazovna institucija prozvana tvrđavom znanja, danas je uz prigodnu svečanost obilježila 466 godina od osnivanja i 28 godina od reaktiviranja svog rada.

Obilježavanje ovog značajnog datuma upriličeno je u atriju Karađoz-begove medrese, a svečani program izveli su učenici i učenice najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini.

Svečanosti su prisustvovali muftija mostarski Salem-efendija Dedović, profesori, odgajatelji, uposleni i učenici Karađoz-begove medrese, te zajedno podsjetili na značaja i uloge Medrese u vremenu i prostoru na kojem ona djeluje, ali i njene važnosti za mladost bošnjačkog naroda.

direktor Karađoz-begove medrese i diplomant prve poslijeratne generacije hafiz Aid Tulek je kazao kako je ovaj dan, 18. septembar, nastavak bogate historije, tradicije, dan kada je rad Karađoz-begove medrese reaktiviran nakon 77 godina pauze.

"Zapravo, mi danas obilježavamo 466 godina obrazovanja koje ima u naslijeđe islamsku kulturu i tradiciju u našem gradu i gdje je tadašnja Karađoz-begova medresa bila preteča visokog obrazovanja u Mostaru i Hercegovini. Ovdje smo čuli ajete sure Alek i riječi u kojima je poziv na nauku, obrazovanje. Želio bih da nam to bude moto i vodič, da budemo jaka i institucija, ali i da budemo jaki pojedinci. Svako od vas treba da uloži svoj maksimum kako bi bio što bolji učenik, što bolji čovjek, da hairli prođe kroz ovu školu, da hairli nastavi školovanje na nekom od univerziteta i da bude Bošnjak i Bošnjakinja koji će svoj emanet čuvanja vjere i domovine, ako Bog da, ispuniti i prenijeti na buduće generacije", poručio je direktor Tulek.

Muftija mostarski i predsjednika Školskog odbora Karađoz-begove medrese Salem-efendije Dedović je poručio da je za opstanak Bošnjaka u Hercegovini neophodno ulagati u znanje i nauku.

"Velike naše nade uprte su upravo u ovu školu. Od ove škole uveliko zavisi naša kultura, zavisi naša duhovnost, zavisi naš nacionalni, jezički i kulturni identitet. Nema ko drugi ozbiljnije i savjesnije nositi baklju islama i našeg bošnjačkog dostojanstva u ovom prostoru, osim vas. Nema, zapamtite to! Zato su ova škola, njeni učenici i diplomanti budućnost našeg naroda. Budućnost našeg naroda i budućnost naše zemlje", istakao je muftija Dedović.

U toku svečanog programa nagrađeni su i najbolji učenici sa određenih takmičenja iz prošle školske godine ,a program su svojim interpretacijama medresanskih ilahija i kasida upotpunili članovi i članice Hora Karađoz-begove medrese, dok su recitatori kroz određena obraćanja ukazali na važnost znanja.

Kroz sve segmente svečanog programa istaknuta je važnost Karađoz-begove medrese i njena uloga u današnjem vremenu, te njena vizija da i u budućnosti bude škola prepoznatljiva u društvu po svome uspjehu.