Dobra saradnja SDP-a i SDA
0

Kaplan: Nikšić mudro i umjereno vodi sjednice Vlade FBiH

Sarajevo-x.com
Premijer Nermin Nikšić i ministar Salmir Kaplan
Premijer Nermin Nikšić i ministar Salmir Kaplan
Na današnjoj press konferenciji Stranke demokratske akcije ministar kulture i sporta u Vladi FBiH Salmir Kaplan govorio je o pomoći sedam institucija koje su od državnog značaja, ali i pohvalio rad premijera Vlade FBiH Nermina Nikšića.

Federalno ministarstvo kulture i sporta je izdvojilo 325.000 KM za sedam institucija kulture od državnog značaja, a cijeli federalni nivo 833.000 KM.

"Što se tiče finansijskog okvira, Vlada FBiH je blizu iznosa od milion konvertibilnih maraka, koliko tih sedam institucija traži od Vlade FBiH. Problem je nastao zato što sredstva sa državnog nivoa nisu uplaćena i ovih 800.000 KM ne predstavljaju neko značajnije rješenje", kazao je Kaplan, koji je i predsjednik Asocijacije mladih SDA.

"Najlakše je biti kukavica"

Ministri Salmir Kaplan i Damir Mašić smatraju da ne mogu zastupati radikalne i rigidne stavove kakve su do sada zastupali predstavnici federalnih ministarstava.

"Ako želimo spasiti te institucije, ukoliko budemo čekali idealno rješenje i krili se iza njega kao kukavice, čekat ćemo ga još 116 godina", kazao je Kaplan.

Ministar kulture i sporta kazao je kako nijedna od sedam institucija neće ostati bez zasluženog statusa.

"Najlakše je biti kukavica i čekati da se svih sedam institucija stavi na državni nivo. Takva nas je politika dovela do ovakvog stanja", dodao je Kaplan.

Povodom razmatranja Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima FBiH na sjednici vlade ovog entiteta, Stranka demokratske akcije i dalje ostaje pri stavu da predloženo rješenje nije prihvatljivo jer zadire u operativnu i finansijsku samostalnost policije te omogućava politički utjecaj na proces imenovanja i razrješenja direktora i komesara, a samim tim i na policijsku nezavisnost.

"Do utorka ćemo nastojati da ugradimo primjedbe u tekst zakona kako bi ga mogli podržati i ministri iz SDA. Bilo je nekih 10 do 15 članova koji su za nas sporni", kazao je ministar Kaplan.

Neupitna saradnja sa SDP-om

Ukoliko ne budu usvojene primjedbe na Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, ministri iz SDA neće podržati ovaj zakon.

"Nikšić mudro i umjereno vodi sjednice Vlade FBiH. Do sada smo razmatrali oko 1.800 tačaka na sjednicama Vlade i sve su jednoglasno usvojene. Ako jedna ne bude, neće biti smak svijeta i neće koalicija doći u pitanje", pojasnio je Kaplan.

Povodom odluke Tužilaštva BiH da obustavi istragu protiv 14 osoba u slučaju Dobrovoljačka, SDA smatra da se ne vrši politički pritisak i utjecaj na rad pravosudnih organa.

"Politički i vojni vrh nije odgovoran za ono što se desilo u Dobrovoljačkoj. Ukoliko je bilo nekih pojedinačnih stvari, ne želimo da se miješamo i dajemo političke izjave. Kao patriote i građane BiH, jučerašnja odluka nas je obradovala", kazao je na kraju ministar kulture i sporta u Vladi FBiH.