BiH
0

Kantonalno ministarstvo zdravstva preporučuje oprez hroničnim bolesnicima

FENA
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo upozorava da produženi period izrazito toplog vremena uzrokuje poteškoće kod određenog broja ljudi osobito kod osoba s hroničnim oboljenjima, te im preporučuje da izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti svedu na minimum između 10.00 do 17.00 sati.

Ovo upozorenje, saopćeno je iz Ministarstva, osobito vrijedi za one s visokim krvnim pritiskom i drugim kardiovaskularnim oboljenjima, hroničnim oboljenjima respiratornog sistema (astmatični i hronični bronhitis) i za starije.

Posebno treba obratiti pažnju na malu djecu koja najbrže "izgore" pod utjecajem direktnih sunčevih zraka i dehidriraju.

Preporučuje se uzimanje dovoljne količine tečnosti, jer se ona pojačano gubi usljed obilnog znojenja, a kod izlaska iz zaštićenog prostora treba obući laganu odjeću od prirodnih vlakana, staviti pokrivalo na glavu (osobito bebe) te zaštititi oči sunčanim naočalama.

Pažnju je potrebno obratiti i na režim ishrane. Preporučuje se uzimanje lako probavljive hrane, higijenski ispravno pripremljene i čuvane u hladnjacima. Mora se paziti na konzumaciju hrane iz restorana i fast fudova, jer se nepropisno čuvana hrana ili sirovine za spravljanje hrane s visokim temperaturama zraka brzo kvare.

Voće i povrće za konzumaciju u sirovom stanju treba osobito pažljivo prati zbog mogućeg zagađenja bakterijama i virusima, jer se termički ne obrađuje.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo upozorava i na rizik od velike zagađenosti rijeka i potoka, zbog čega ne preporučuje građanima da se u njima kupaju ili rashlađuju osobito u tokovima kroz dijelove grada. Jedino sigurno kupanje je u bazenima koji imaju reciklažu vode i redovnu kontrolu, navedeno je u saopćenju.