BiH
0

Kantonalne vlade će donijeti odluke o kontroli cijena namirnica - brašna, šećera i mlijeka

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković, zamjenik premijera i federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda, federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević i trgovine Desnica Radivojević, direktor Uprave za inspekcijske poslove FBiH Ibrahim Tirak razgovarali su danas u Sarajevu s kantonalnim premijerima o problematici vezanoj za porast cijena i stanje snabdijevenosti tržišta u FBiH osnovnim životnim namirnicama i drugim aktuelnim pitanjima koja su u zajedničkoj nadležnosti FBiH i kantona.

Premijer ZDK-a Miralem Galijašević kazao je novinarima u pauzi sastanka da će Vlada FBiH povući određene poteze u dijelu nadležnosti koje joj pripadaju, a to je kontrola jestivog ulja. U tom smislu će i vlade kantona ubrzo u koordiniranoj akciji donijeti odluke o kontroli cijena namirnica kao što su brašno, šećer i mlijeko.

"Za brašno, šećer i mlijeko kantonalne vlade će se dogovoriti o modelu kontrole marže. Imamo namjeru da ponovimo kontrolu cijena hljeba jer imamo određenih indicija da je moguće poskupljenje. U koordinaciji s federalnim ministarstvom trgovine nastojat ćemo da bude harmoniziran način kontrole cijena putem kantonalnih i federalne inspekcije", kazao je on.

Kad je riječ o budućem konceptu funkcioniranja robnih rezervi, istaknuto je da su u ovom momentu ustavne nadležnosti i FBiH i kantona da imaju robne rezerve. Kazao je da će biti sagledana svrsishodnost takvog koncepta i nastojat će se doći do što efikasnijeg rješenja s tim u vezi.

U dijelu koji se odnosio na razgovore o isplati naknada demobilisanim borcima u FBiH za period od septembra do kraja godine istaknuto je da za tu svrhu nedostaje oko 40 miliona KM, te da je za očekivati da će se naći rješenje za isplatu tih sredstva do kraja godine.

Kazano je da je za utorak u Zenici planiran sastanak premijera Brankovića, federalnih resornih ministara s kantonalnim premijerima i Savezom demobiliziranih boraca i RVI o pitanjima vezanim za tu populaciju, te dijelom i o zakonu "Jedan zakon, jedan fond".

Federalni premijer Nedžad Branković kazao je da bi ministri finansija do petka trebalo da naprave analizu problema vezanih za tu oblast, a na sastanku u utorak bi trebalo da budu precizirane konkretne mjere i rješenja.

"Ukupna obaveza je oko 40 miliona KM. Različiti su statusi kantonalnih budžeta i sredstava kantonalnih zavoda za zapošljavanje i zato je veoma važno da ministri finansija predlože premijerima rješenja kako ćemo završiti ovu budžetsku godinu. U prvom planu je kako da isfinansiramo sve naše obaveze u ovoj budžetskoj godini i na koji način da stabiliziramo iduću godinu", kazao je premijer Branković.