BiH
27

Kanton Sarajevo u petak ostaje bez plina

Klix.ba
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija
Kolegij BH-Gasa jučer je odlučio da će obustaviti isporuku prirodnog gasa KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo u petak, 27.06.2014. godine u 12 sati, zbog toga što ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović i Vlada Kantona Sarajevo nisu ispoštovali dogovor o načinu smanjenja duga i izmirenju tekućih obaveza Sarajevogasa prema BH-Gasu. Dug Sarajevogasa prema BH-Gasu iznosi preko 48 miliona KM.

Na posljednjem sastanku koji je održan 10. juna Uprava BH-Gasa prihvatila je prijedlog Zlatka Petrovića o modalitetima izmirenja obaveza za potrošeni prirodni gas.

U skladu sa prijedlogom koji je ministar Petrović prezentirao na konferenciji za medije 13. juna, naveo je da će do kraja mjeseca juna biti izmirene u potpunosti fakture za april i maj ove godine, te da će do petka 20. juna na račun BH-Gasa biti uplaćen iznos od oko deset miliona KM, stoji u saopćenju kompanije BH-Gas.

Podsjećamo, minimalni uslovi BH-Gasa jesu plaćanje tekućih faktura za potrošeni gas te uplata od minimalno deset miliona KM staroga duga, kako bi se stvorili preduslovi za ulazak u novu sezonu grijanja. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo nije ispoštovalo dogovor do danas, a kako u međuvremenu BH-Gasu zbog kašnjenja u plaćanju stižu opomene od dobavljača prirodnog gasa Gazprom Exporta, s ciljem osiguranja urednog snabdijevanja cijele Bosne i Hercegovine prirodnim gasom kompanija je prisiljena donijeti odluku o obustavi isporuke gasa Sarajevogasu.

"Prisiljeni smo donijeti ovakvu odluku kako bi zaštitili sve druge potrošače u Bosni i Hercegovini koji redovno izmiruju svoje obaveze prema BH-Gasu. Poznato je da Sarajevogas ima izrazito visok procenat naplate od svojih potrošača, a i pored toga ne izmiruje obaveze prema BH-Gasu. Novac od potrošača mora biti usmjeren za izmirenje obaveza za potrošeni gas, jer BH-Gas ne proizvodi već kupuje gas iz Ruske Federacije po tržišnoj cijeni", stav je Uprave BH-Gasa.