Politizacija
19

Kandidatura Mostara za Evropsku kulturnu prijestolnicu dovedena u pitanje

Piše: R. D.
Mostar bi u septembru mogao postati EPK 2024. (Foto: R. D./Klix.ba)
Mostar bi u septembru mogao postati EPK 2024. (Foto: R. D./Klix.ba)
U drugoj polovini septembra Evropska komsija trebala bi donijeti odluku koji grad će biti Evropska kulturna prijestolnica 2024. godine. Jedan od tri grada finalista je i Mostar, koji pak još od februara čeka dogovor političkih stranaka i novi potpis podrške na kandidaturi.

Edin Zagorčić, predsjednik mostarskog odbora Socijaldemokratske partije BiH, u razgovoru za naš portal izrazio je zabrinutost za budućnost kandidature Mostara za Evropsku kulturnu prijestolnicu.

"SDP je prvobitno podržao aplikaciju Mostara za EPK 2024, mislimo da grad tako doživljava afirmaciju u regionu i šire. Ne vidimo ništa loše u toj priči, projekt je afirmativan. Međutim, pojavio je problem izgradnje u centralnoj gradskoj zoni, gdje znamo da Gradsko vijeće nije donijelo prostorni i urbanistički plan", kazao je Zagorčić.

Edin Zagorčić (Foto: R. D./Klix.ba)
Edin Zagorčić (Foto: R. D./Klix.ba)

Podsjećamo, kao problem pojavila se gradnja Hrvatskog narodnog kazališta o čemu smo već pisali.

"Od početka je postojala bojazan da se cijeli projekt ispolitizira, što se i dogodilo. Sad smo u situaciji da ukoliko politički akteri u Mostaru ne postignu određeni kompromis da cijela ideja bude ugrožena. Mi smo u Gradsku upravu poslali jedno naše mišljenje, mislim da je projekt upao u jednu krizu, a samo će vrijeme pokazati šta će se dalje desiti", izjavio je.

Mustafa Alendar iz Tima Mostar 2024. kaže kako se ozbiljno radi na kandidaturi posebno jer ono što se trenutno osmisli i dogovori te bude dio prijavne knjige treba biti i realizirano kad grad na Neretvi postane EPK 2024.

Mustafa Alendar (Foto: R. D./Klix.ba)
Mustafa Alendar (Foto: R. D./Klix.ba)

Alendar kaže kako postoji stalna komunikacija s panelom eksperata u Briselu koji ocjenjuju aplikacije te je znajući na specifikum Mostara, kao grada bez gradskog vijeća, po njihovom mišljenju dobro premoštena.

"Trenutno se govori o ozbiljnim stvarima i o ozbiljnim iznosima, odlukama šta će i kada graditi, o zaduženjima... Mostar nije Sjeverna Koreja da neko pokaže prstom i tako bude. Treba pustiti političkim partijama da razgovaraju i da se dogovore. Nema rokova i nema odugovlačenja. Ova rasprava je veoma poželjna i bez sučeljavanja mišljenja mi bi imali ozbiljan nedostatak u našoj kandidaturi", kazao je Alendar.

Ipak, kraj avgusta je krajnji rok za dostavljanje aplikacije nakon koje dio eksperata dolazi u 24-satnu inspekciju. Nakon toga predstavnici Mostara idu u Brisel gdje zajedno s delegacijama Banja Luke i norveškog Boda brane svoju kandidaturu.

Kao i sve drugo u Mostaru, tako i ova kandidatura, zavisi od kompleksnih odnosa SDA i HDZ-a. Ti odnosi su, kako nam govore naši izvori, nikad lošiji. To se vidi na problematici konstituisanja i neodržavanja sjednica Skupštine HNK, ali i na ovom projektu koji primarno ne bi trebao biti politički uslovljen.