Nema regulacionog plana
39

Gradnja Hrvatskog narodnog kazališta prepreka u kandidaturi Mostara za kulturnu prijestolnicu Evrope

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Kad se krene odmotavati mostarsko klupko problema prije ili kasnije doći će se do izgradnje nekog objekta. Tako je podrška "probosanskih" političkih stranaka kandidaturi Mostara za Evropsku prijestolnicu kulture uslovljena obustavom gradnje u centralnoj gradskoj zoni, preciznije izgradnji Hrvatskog narodnog kazališta.

Još u februaru smo pisali kako su političke stranke odbile potpisati "bijelu knjigu", odnosno političku podršku nastavak kandidature Mostara za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. Tražila se veća finansijska transparentnost, pojašnjenje načina trošenja sredstava, novčanih tokova i dodjele poslova koje kandidatura, ali i naredni procesi obuhvataju.

Početkom aprila na adrese političkih stranaka stiglo je pismo koje potpisuje Tim Mostar 2024, a u kojem se navode infrastrukturni projekti koje bi se izgradili u narednom periodu. I tu je zapelo.

Anel Kljako, predsjednik gradske organizacije SBB-a, kaže kako su od samog starta zdušno pozdravili aplikaciju Mostara za Evropsku prijestolnicu kulture, a to su i dokazali svojim potpisom podrške na samom startu.

Mjesto nekadašnje robne kuće HIT, gradilište HNK Mostar (Foto: R. D./Klix.ba)
Mjesto nekadašnje robne kuće HIT, gradilište HNK Mostar (Foto: R. D./Klix.ba)

"Danas je ova aplikacija sporna samo u jednom infrastrukturom projektu, a to je izgradnja Hrvatskog Narodnog kazališta i to zbog odluka Gradskog vijeća iz 1999. i 2002. godine o zabrani gradnje, kao i ne postojanju regulacionog plana za centralnu zonu. Također centralna zona je predmet političkog spora već godinama i smatramo da nikakav infrastrukturni projekat u ovoj zoni nije prihvatljiv", kazao je Kljako za Klix.ba te pozivao gradske vlasti da ponude drugi projekat i da podrška tada sigurno neće izostati.

U Socijaldemokratskoj partiji su čvrstog stava da u centralnoj zoni ne treba ništa graditi dok se ne usvoji regulacijski i urbanistički plan, a za to je potrebno izabrati novo Gradsko vijeće. Za novo Gradsko vijeće trebaju lokalni izbori, a oni su tek najveći problem.

Niko naravno ne spori podršku kandidaturi, što se ističe i u pismu kojeg je Gradski odbor SDA Mostar poslao gradonačelniku Bešliću kao odgovor na pismo Tima Mostar 2024.

"Smatramo da bi problematiziranje bilo kakve gradnje na ovom području osim nepotrebnih tenzija, dovelo do očiglednih nelegalnosti kojima bi narušili ugled Mostara u međunarodnim okvirima, kao i onemogućilo Gradsko vijeće Grada Mostara da u novom sazivu donese kvalitetne odluke po ovom pitanju... Podrška nije upitna, ali smatramo da se u aplikaciji ne trebaju naći projekti koji su predmet političkih sporenja", stoji u odgovoru SDA.

Podsjećamo, Mostar je prošao u drugi krug natjecanja za Evropsku prijestolnicu kulture (EPK) 2024. godine, uz Banja Luku i norveški Bodo.

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru osnovano je 29. septembra 1994. godine, a od 30. januara 1996. godine gradi objekat na Španskom trgu, mjestu bivše robne kuće HIT.