Nakon pet godina lobiranja
0

Kanadski parlament usvojio rezoluciju o genocidu u Srebrenici

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kanadski parlament u utorak je jednoglasno usvojio rezoluciju o genocidu u Srebrenici, nakon pet godina lobiranja bošnjačko-kanadske zajednice.

U tekstu rezolucije (M-416) navodi se "da se, po mišljenju Predstavničkog doma kanadskog parlamenta, 11. juli treba proglasiti danom sjećanja na Srebrenicu, u znak sjećanju na masakr jula 1995., u kojem je više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka bilo pobijeno, što je okarakterizirano kao čin genocida u odluci Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde, i kada su 25.000 drugih silom prognale iz njihovih domova snage bosanskih Srba".

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike u saopćenju dostavljenom medijima navodi da je proces lobiranja kanadskih Bošnjaka za usvajanje rezolucije o genocidu u Bosni i Hercegovini u kanadskom parlamentu počeo prije pet godina, tačno na desetu godišnjicu genocida u Srebrenici.

Tadašnja članica kanadskog parlamenta Jean Augustine, prva žena afro-kanadskog porijekla izabrana u kanadski parlament, članica Liberalne stranke Kanade i velika prijateljica Bošnjaka i BiH, pročitala je izjavu u parlamentu.

U izjavi je, između ostalog, stajalo: "Masakr u Srebrenici bio je najgori genocidni zločin u Evropi od Drugoga svjetskog rata. Rezolucija Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike u povodu desete godišnjice genocida u Srebrenici navodi da politika agresije i genocida što su je provele srpske snage u BiH ispunjavaju uvjete definiranje zločina genocida iz člana 2. Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida. Pamćenje tih zlodjela su još uvijek vrlo živa u svijesti i srcima svih prijatelja istine i pravde u Kanadi."

Te iste godine tadašnji ministar vanjskih poslova Kanade Pierre Pettigrew, iz Liberalne stranke Kanade, obratio se kanadskoj javnosti posebnom izjavom u ime kanadske vlade u kojoj se uz ostalo kaže: "Ubojstva u Srebrenici predstavljaju najgori zločin počinjen u Evropi od Drugog svjetskog rata. Najprimjereniji način za odavanje počasti onima koji su ubijeni u Srebrenici jeste da svi arhitekti genocida u BiH budu privedeni sudu pravde", navodi se u saopćenju.