BiH
13

Kako su ratni zločinci bježali iz BiH: Od Radovana Stankovića do Novaka Đukića

Piše: N. J.
Nakon vijesti o tome da je ratni zločinac Novak Đukić otišao na liječenje u Beograd, pojavila se bojazan da bi on mogao i ostati i služiti kaznu u Srbiji, čije državljanstvo uz bh. ima.

Đukić je osuđen na 20 godina zatvora za ratni zločin na Tuzlanskoj kapiji, kada je ubijena 71 osoba, a ranjeno blizu 200. Međutim, njegov bijeg pred pravosudnim organima naše zemlje nije jedini kada su u pitanju ratni zločinci.

Ratni zločinac Radovan Stanković pobjegao je usred bijela dana iz zatvora u Foči 25. maja 2007. godine. Nepunih pet godina kasnije policija RS-a ga je uhapsila također u Foči gdje je imao stan.

Stankovića je Sud BiH pravosnažno osudio na dvadeset godina zatvora utvrdivši da je on kao pripadnik vojske RS-a činio zločine protiv čovječnosti nad bošnjačkim civilima na području Foče u periodu od aprila 1992. do februara 1993. godine.

Bjegunci sa dugogodišnjim zatvorskim kaznama

Sredinom maja 2010., dan nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH ratnom zločincu iz Višegrada Momiru Saviću izreklo pravosnažnu presudu kojom je kažnjen sa 17 godina zatvora, on je pobjegao iz BiH, najvjerovatnije u Srbiju, nakon čega je za njim raspisana potjernica.

U bijegu je bio i zločinac sa Korićanskih stijena Dušan Janković. Za ovim bivšim komandirom Stanice javne bezbjednosti Prijedor, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine nepravosnažno osudio na 27 godina zatvora za ubistva civila na Korićanskim stijenama izdata je bila i crvena interpolova potjernica, a državni sud je izdao nalog za hapšenje.

Pobjegao je iz BiH u decembru 2010., ne pojavivši se na izricanju presude kojom ga je Sud proglasio krivim za naređivanje ubistava na planini Vlašić i osudio na 27 godina dugotrajnog zatvora.

Međutim, Janković se potom pojavio u sudnici u februaru 2012. pred Apelacionim vijećem Suda BiH, koje mu je izreklo 21-godišnju zatvorsku kaznu.

Iz naše zemlje je pobjegao i ratni zločinac Dominik Ilijašević Como, koji je iz zatvora u Mostaru prebjegao u susjednu Hrvatsku u septembru prošle godine te zatražio od Hrvatske da preuzme izvršenje kazne kako bi osam godina koje su mu ostale da odsluži proveo u nekom od hrvatskih zatvora.

Ratni zločinac na dopustu

Dominik Ilijašević je osuđen na 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u masakru u Stupnom Dolu, kada je 1993. godine u tom bošnjačkom selu kraj Vareša ubijeno 37 stanovnika, te zbog ubistva u Kiseljaku počinjenog tokom rata.

Nakon što je bio na redovnom dopustu kod kuće u Kiseljaku, nije se vratio u zatvor Ćelovina u Mostaru već je početkom septembra prošle godine napustio Kiseljak i otišao u mjesto Vir kod Zadra u Hrvatskoj, gdje se prijavio policiji i gdje i danas živi. BiH ne može biti izručen jer ima hrvatsko državljanstvo.

U augustu 2011. godine iz BiH je pobjegao Velibor Bogdanović kojeg je Sud BiH kaznio mimo njegovog prisustva sa šest godina zatvora za silovanje i nezakonito odvođenje u Mostaru. Godine 2008. iz BiH je pobjegao i Mirko Todorović koji je osuđen na 13 godina zatvora za zločine na području Bratunca.