BiH
512

Kako sarajevski taksisti varaju turiste: Strancu vožnju od dva kilometra naplatio 20 KM

Klix.ba
Portalu Klix.ba se javio čitatelj ponukan negativnim iskustvom koje je imao s jednim taksistom za kojeg navodi da pripada udruženju taksiprevoznika Sarajevo Taxi.

"Danas je mom prijatelju, koji je državljanin Austrije, vozač Sarajevo Taxija naplatio 20KM za prijevoz od aerodroma do ulice Bačići bb, što je otprilike relacija od neka dva kilometra. Gospodin koji ga je vozio mu je izdao i 'račun' gdje jasno možete vidjeti sve napisano", napisao je čitatelj portala Klix.ba.

On je naveo kako se radi o taksisti udruženja Sarajevo Taxi, budući da je ovo udruženje jedino koje ima svoj štand na aerodromu.

"Prijatelj mi je samo prenio da je odmah po izlazu uzeo prvi taksi na stajalištu, a jedini štand na aerodromu imaju oni. Vjerujem da će po potpisu prepoznati svog uposlenika, naravno, ako to budu htjeli, ali svakako bih želio znati kakav je ovo račun, jer, koliko znam, i oni su dobili fiskalne kase. Lično sam imao loša iskustva, ali ovo je na granici krađe", ispričao nam je čitatelj.

Portal Klix.ba je kontaktirao i predsjednika udruženja Sarajevo Taxi Envera Suljagića koji nam je kazao kako se na računu mora nalaziti čitav potpis i pečat prevoznika, kako bi on bio valjan.

"Budući da se susrećemo sa velikim brojem nelegalnih prijevoznika, na osnovu ovog računa ne možemo znati o kome se radi. Ukoliko se radi o članu Sarajevo Taxija, spremni smo mušteriji odmah vratiti novac jer takva cijena za tu relaciju ne može biti, niti se smije naplatiti", kazao nam je Suljagić i dodao kako gradom kruži blizu hiljadu nelegalnih taksi vozača.

Iako na sarajevskom aerodromu taksi štand ima samo Sarajevo Taxi, Suljagić navodi kako na parkinzima i oko aerodroma kruži dosta nelegalnih taksista, koji često rade sa njemačkim ili crnogorskim tablicama.

"Radi istine, mi smo spremni poslati našu internu kontrolu na adresu tog putnika, da ga odvezemo na aerodrom i da on vidi koji je to taksista. Ovim putem pozivamo tog čovjeka da nam se javi. Ako se ispostavi da je to bio član udruženja Sarajevo Taxi, mi ćemo mušteriji vratiti novac, a taj taksista će biti prebačen na drugo stajališno mjesto. Ovaj putnik može prepoznati koji taksista ga je vozio, u našoj bazi imamo fotografije svih vozača. Novac će mušteriji biti vraćen i od nas dobija gratis vožnji koliko god bude htio, a u skladu s našim pravilnicima, taj taksista će biti sankcionisan", dodao je Suljagić.

Inače, ovo nije prvi put da (ilegalni) sarajevski taksisti svojim korisnicima naplaćuju previsoke i nerealne cijene taksi usluga.

Tako se, primjerice, vožnja od aerodroma često naplaćuje po dva ili čak tri puta višoj cijeni od one koju biste platili inače za istu kilometražu, a u dosta slučajeva vozači znaju i ne upaliti taksimetar ili pak imaju "posebne tarife" za turiste i strance.