Anketa Klix.ba
2.8k

Kako ocjenjujete rad gradonačelnika najvećih bh. gradova?

B. R.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U prošloj godini najveći bosanskohercegovački gradovi dobili su nove/stare gradonačelnike. Da li ste zadovoljni njihovim radom?

Benjamina Karić iz SDP-a je početkom aprila 2021. izabrana za gradonačelnicu Sarajeva i najkraće je na gradonačelničkoj funkciji u odnosu na čelnike ostalih gradova.

Za gradonačelnicu ju je izabralo Gradsko vijeće i ovo joj je prvi mandat. Ranije nije imala političke funkcije. Za razliku od drugih gradonačelnika i načelnika, ima znatno manje ovlasti, odnosno većina ovlasti je na vlastima sarajevskih općina i kantonalnoj vlasti.

Odluka Karić zbog koje je veći dio javnosti zadovoljan jeste prodaja četiri službena automobila Grada Sarajeva jer je smatrala da je ovoliki broj vozila bespotreban gradskoj vlasti. Još jedna odluka koju su mnogi pozdravili jeste da se novac za javni doček Nove godine prenamijeni za liječenje teško oboljele djece.

Pozdravljen, ali uz zadršku, je prijedlog gradonačelnice da se na Kazanima kod Sarajeva postavi spomen-obilježje građanima srpske nacionalnosti koji su ubijeni u posljednjem ratu. Pojedini smatraju da se nije smjelo desiti da na tekstu obilježja bude izostavljeno da su ubijeni i ko ih je ubio.

Bilo je i negodovanja zbog reakcije Karić uoči Božića na prijeteće poruke jednoj sarajevskoj katoličkoj porodici da je to "možda incident koji je posljedica izjava Zorana Milanovića (predsjednika Hrvatske, op.a.)".

Još se nije očitovala o tome kakva je vizija nove gradske vlasti za regulacione planove za centar grada, da li će dozvoliti da u Vijećnici ponovo bude biblioteka, da li će se boriti za bolji status Grada Sarajeva i šta će biti s vrijednom građevinom - kasarnom Jajce.

Gradonačelnik Mostara

Nešto duži gradonačelnički staž od Karić ima HDZ-ov Mario Kordić. Njega je sredinom februara prošle godine za gradonačelnika Mostara također izabralo Gradsko vijeće. Dočekalo ga je vrlo haotično stanje u gradu, što je prije svega posljedica odnosa HDZ-a i SDA.

Jedni u njemu vide političara koji nabolje može promijeniti grad i učiniti ga manje podijeljenim, dok drugi smatraju da se njegovim izborom za gradonačelnika ništa nije promijenilo. Naprotiv, da je ostalo sve po starom - loše.

Kordić je nakon 100 dana od izbora za prvog čovjeka Mostara izjavio da se puno radi, ali da nije zadovoljan pomacima.

Građani su direktno na prošlogodišnjim izborima Draška Stanivukovića (PDP) izabrali za gradonačelnika Banje Luke, Jasmina Imamovića (SDP) za gradonačelnika Tuzle, Fuada Kasumovića za gradonačelnika Zenice i Šuhreta Fazlića za gradonačelnika Bihaća. Oni su gradonačelnici više od godinu.

Gradonačelnik Banje Luke

Od spomenutih najviše se očekivalo od Stanivukovića, zato što je mnogo obećao i zato što su građani bili nezadovoljni vladavinom SNSD-a u drugom najvećem gradu Bosne i Hercegovine.

Velika prepreka u ostvarivanju onoga što je zamislio bilo je to što nije imao većinu u Gradskoj skupštini. Većinu je imao njegov glavni politički protivnik - SNSD.

PDP-ov gradonačelnik u prvom mandatu je obećao da će se obračunati i onemogućiti nezakonitosti u gradu. Za njega je to značilo rušenje restorana Kajak, za koji se navodi da je u vlasništvu Mile Radišića, kuma člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Restoran je srušen krajem prošlog mjeseca, a kao razlog za rušenje je istaknuto da je bespravno napravljen.

Kao pozitivno je ocijenjeno to što je Stanivuković bio domaćin Karić u prvom poslijeratnom susretu gradonačelnika Banje Luke i Sarajeva.

No, kao i Karić, nerijetko mu se spočitava da su većina njegovih poteza populistički, tj. da se njima ne mijenja život Banjalučana nabolje. Osim toga, oponenti mu spočitavaju da su pojedine njegove odluke zakonski upitne, netransparentne, isključivo stranački i nepotistički određene.

Gradonačelnici Tuzle, Zenice i Bihaća

Imamović, Kasumović i Fazlić su dugogodišnji gradonačelnici. To se prije svega odnosi na Imamovića, koji je prvi čovjek Tuzle već 20 godina.

Njegovi politički istomišljenici smatraju da je preporodio grad. Navode da je njegov najveći doprinos u razvoju turizma, a posebno izdvajaju gradnju kompleksa slanih jezera za kupanje. S druge strane, pojedini ukazuju na to da Imamović nije uradio dobar posao, posebno ako se u obzir uzme koliko dugo je gradonačelnik te da raspolaže vrlo solidnim budžetom.

Kasumović i Fazlić su za gradonačelnike prvi put izabrani 2016. godine, a onda i na izborima 2020. Kasumović često ističe da je uradio i više od onog što je obećao. U jednom intervjuu za Klix.ba je poručio da je stvari u Zenici vratio u normalno stanje. Ne izostaju kritike ni na njegov rad, a posebno iz SDA. Posebno mu se spočitava odnos prema preduzeću Zenicatrans i Nogometnom klubu Čelik.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je najvećim dijelom bio posvećen upravljanju migrantskom krizom. Ovo je dugogodišnji izazov za krajiški grad tokom kojeg je bio prepušten sam sebi. Djelovanje viših nivoa vlasti po ovom pitanju je bilo zakasnjelo, nedovoljno i neadekvatno.