Aeromodelarstvo u BiH
0

Kako napraviti svoj prvi avion

Sarajevo-x.com
Za sve one koji nisu pobornici fudbala, najpopularnijeg sporta među našom omladinom, članovi aerokluba "Krila Sarajeva" preporučuju da se pridruže grupi zaljubljenika u vazduhoplovne sportove i izrade svoj prvi avion.

Ovaj klub, koji je osnovan 2005. godine, mjesto je zdravog takmičarskog duha i dobrog provoda, koje privlači prvenstveno mlađu populaciju koji žele da se bave aerosportovima.

Kako ističu članovi kluba, specifičnost aeromodelarstva ogleda se u tome da svaki takmičar sam izrađuje leteći model, odnosno sportski rekvizit, koji je teži od zraka, određenih dimenzija, sa ili bez motora, koji može letjeti, ali ne može ponijeti čovjeka. Pri tome, svaki modelar nastoji dodati nešto novo, svoje, kako bi bio bolji od protivnika.

Vjeruje se da je svaki prosječan aeromodelar potkovan teorijskim znanjem uz koje može da se mjeri sa bilo kojem inžinjerom, jer se bavljenjem modelarstvom nauči dosta o aerodinamici, konstrukciji letjelica, materijalima. Osim navedenog, u većini aeromodelarskih disciplina je potrebna dobra fizička spremnost. Takmičenja traju po sedam sati i takmičar pretrči više nego mnogi sportisti u drugim fizički zahtjevnim sportovima.