Odgovornost se prebacuje
9

Kako je tekućina koja dolazi uz glukometre prošla inspekcijski nadzor, a nije ni nabavljena?

S. Š.
Širom FBiH u upotrebi su glukometri čija je validnost upitna (Foto: Shutterstock)
Širom FBiH u upotrebi su glukometri čija je validnost upitna (Foto: Shutterstock)
U Federaciji BiH od prošle godine su u upotrebi glukometri za koje oboljeli od dijabetesa, kao i brojna udruženja širom FBiH, tvrde da su štetni jer uz njih nije podijeljena tekućina koja je neophodno da dolazi uz glukometre.
U zvaničnom uputstvu stoji da se uređaji "Medisign GH82" mogu testirati uz originalnu tečnost, ali ona nije došla uz podijeljene uređaje jer prema tenderu ta tečnost nije ni navedena.

Alma Mulaosmanović iz Udruženja oboljeli od dijabetesa tip 1 u razgovoru za Klix.ba kaže nam da su uložili brojne žalbe - ne samo njeno udruženje, već brojna druga širom FBiH - međutim, glavni akteri, kako ona kaže, Zavod za osiguranje i reosiguranje FBiH i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, ne poduzimaju nikakve konkretne korake.

"Imali smo brojne žalbe, ne samo u Sarajevu već širom FBiH, i očekivali smo posle sastanka u ministarstvu zdravstva, da će oni zaštiti djecu i poduzeti nešto. Jučerašnjim saopćenjem ostali smo šokirani jer su nam djeca ostala nezaštićena, svu odgovornost su prebacili na dobavljača", kaže nam ona.

Oni već duže od šest mjeseci prebacuju odgovornost jedni na druge i time još više umanjuju odgovornost. Također, s obzirom da je svaka ustanova dužna primati žalbe na neželjena dejstva, Mulaosmanović nam kaže da oni ne evidentiraju žalbe, već roditelje ili članove udruženje proslijede na drugu adresu.

Osnovni problem leži u tome što uz glukometar nije došla i tečnost uz koju se zapravo i provjerava validnost uređaja.

"Zavod nije raspisao u tenderu tečnost, a ni agencija nije registrovala. Da bi provjerili sumnje u glukometar, to radimo uz pomoć tekućine koju smo do sada uvijek dobijali uz glukometre. Uz ove glukometre nismo dobili koja je ustvari kontrol test tekućina za ovu vrstu glukometara". pojašnjavam nam ona.

U uputstvu koje je došlo uz glukometar, navedeno je kako uz ovaj glukometar dolazi isključivo ta jedna tekućina. Mulaosmanović je tim povodom i kontaktirala dobavljača koji ju je, kako kaže, svjesno obmanuo.

"Ja sam se obratila dobavljaču jer u uputstvu piše da se za ovaj glukometar koristi samo ta jedna tekućina. Oni su me svjesno obmanuli da u apoteci mogu kupiti bilo koju tekućinu. Kontaktirala sam i više apoteka gdje su mi rekli da nikada nisu imali u maloprodaji bilo kakvu vrstu tekućine", priča nam naša sagovornica.

Za kraj, dodaje da Agencija i Zavod tvrde da su ispunili sve obaveze prema tenderu, upućuju je na dresu dobavljača jer oni kažu da su izvršili inspekcijsku nadzor nad tekućinom koja zapravo nije ni nabavljena.

Dok ovaj problem traje već duže od pola godine, niko ne želi preuzeti odgovornost i povući iz upotrebe glukometre koji mogu dovesti i do najcrnjih scenariji jer, prvenstveno, očitavaju netačne podatke što može uzrokovati opasnosti po život djece kojima su ovi glukometri i podijeljeni.