Čekić i nakovanj
40

Kako je jedna općina otvorila Pandorinu kutiju: Konaković između dvije vatre

S. H.
Konaković je svjestan da mora održati Trojku na okupu (Foto: Klix.ba)
Konaković je svjestan da mora održati Trojku na okupu (Foto: Klix.ba)
Pokretanje procedure za opoziv načelnika sarajevske općine Centar Srđana Mandića jučer je uzburkala političku scenu.

Politički šok pokrenuo je lavinu pitanja o odnosima unutar Trojke, a prema dostupnim informacijama u najtežu poziciju doveo je predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića.

Kada je Srđan Mandić na lokalnim izborima 2020. godine kao zajednički kandidat Trojke uvjerljivo pobijedio na izborima za načelnika općine Centar i to sa preko 65 posto glasova, teško je ko mogao zamisliti da će se tražiti njegova smjena. A ta smjena je inicirana i pokrenuta unutar Trojke.

Testovi za Trojku

Zbog šire slike vrijedi podsjetiti da Trojka (SDP, NiP i NS) gotovo na svim nivoima djeluju jako kompaktno. Do sada su bez većih trzavica podržavali jedni druge u Vladi Kantona Sarajevo, a dio su vlasti i na federalnom te na državnom niovu. Ipak, na lokanom nivou djeluju kao raštimani orkestar.

Jako dugo ta grupacija stranaka nema jedinstvenu politiku u sarajevskoj općini Novo Sarajevo. Protiv zajednički izabranog kandidata Hasana Tanovića u međuvremenu su ustali NiP i Naša stranka, dok je načelnik od nezavisnog kandidata usput završio u SDP-u. Tanoviću većina u Vijeću trenutno zavisi od podrške SDP-a, nekoliko nezavisnih vijećnika i paradokslano SDA.

U međuvremenu stranke Trojke se drže zajedno u Starom Gradu, gdje su uspjeli izglasati smjenu uhapšenom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću, kojeg su opet paradoksalno podržali zajedno na izborima 2020.

I kada se u javnosti uopće nije toliko pričalo o opciji smjene Srđana Mandića, u jednom danu je inicijativa potpisana, upućena u proceduru i izglasana.

Ademovići kao inicijatori smjene Mandića

Glavni pokretač priče o smjeni je općinska organizacija Naroda i pravde, iako predsjednik te stranke Elmedin Konaković uopće ne podržava taj potez. Stoga je jučer nastao haos i u redovima NiP-a i unutar koalicije Trojka.

Prema našim saznanjima Konaković nije ništa znao o namjeri njegovog lokalnog NiP-a u Centru da se krene u smjenu Mandića. A koliko je Konaković trenutno razapet između dvije vatre govore informacije da Jasmin Ademović, koji je vijećnik i njegov otac Kemal Ademović stoje iza priče o pokretanju procedure smjene Mandića. Podsjetimo, Ademović je potpredsjednik NiP-a i dugogodišnji prijatelj i kum Konakovića.

Kako Mandić vodi općinu i šta su razlozi za pokretanje procedure njegove smjene u ovom trenutku ćemo ostaviti po strani. Ono što će ovaj potez neminovno izazvati je potres u koaliciji Trojka. Jer kako će SDP i Naša stranka sada posmatrati NiP koji pokreće smjenu njihovog načelnika. I bez obzira što Konaković to ne želi, imat će problem da izbalansira odnose, uz neminovne probleme u svojoj stranci.

Prema trenutnim dešavanjima Konaković evidentno nema kontrolu nad svim procesima u svojoj stranci, a da mu problem bude još veći oponenti u stranci su mu Ademovići.

Konaković od formiranja Trojke ima težak zadatak i on je taj koji pokušava držati ravnotežu između različitih ideoloških, ali i svih drugih različitosti unutar Trojke. Generalno se dugo govori o dvije struje u NiP-u. Na jednoj strani Ademovići, a na drugoj Aljoša Čampara i Denis Zvizdić. Konaković je taj koji je spona i pokušava sve držati na okupu.

Sada se postavlja pitanje kako će se situacij aiz općine Centar odraziti na druge nivoe, od Vlade KS, drugih općina, ali i generalno priprema za predstojeće lokalne izbore naredne godine gdje je Trojki od velikog značaja zajednički nastup.