BiH
350

Kako je Banja Luka izgledala prije zemljotresa 1969. godine

Piše: G. D.
Banjalučka Realka
Banju Luku je 27. oktobra 1969. godine pogodio razoran zemljotres jačine šest stepeni prema Richterovoj skali. Počeo je neuobičajeno jakim prethodnim udarom u noći 26. oktobra u 02:55, a podrhtavanje tla se nastavilo do 08:53. Zemljotres se desio u 16:35. Hipocentar je bio 20 kilometara ispod grada.

Zemljotres je devastirao grad. Poginulo je 15 Banjalučana, a 1.117 osoba je teže i lakše povrijeđeno. Materijalna šteta je bila ogromna. Potpuno je uništeno 86.000 stanova, velika oštećenja nanesena su školskim (266), kulturnim (146), zdravstvenim (133), društvenim i objektima javne uprave administracije (152). Privreda je pretrpjela znatne gubitke. Sva preduzeća su naredni period radila sa znatno smanjenim kapacitetima, a neka su potpuno prekinula proizvodnju.

Autobusi su iz Banje Luke odvezli osnovce i srednjoškolce koji su tek započetu školsku godinu završili u raznim krajevima bivše Jugoslavije. Ubrzo je počela rekonstrukcija i sanacija devastiranih objekata, obnovljena je gradska infrastruktura i počela brza urbanizacija. I upravo nad tom urbanizacijom mnogi stariji Banjalučani danas uzdišu, prisjećajući se kako je Banja Luka nekada izgledala.

A kako je Banja Luka izgledala prije zemljotresa, kada nije bilo većine objekata po kojima je Banja Luka danas prepoznatljiva, možete pogledati na fotografijama.