Nesagledive posljedice
26

Kako će RS podnijeti najavljene blokade SNSD-a? Nema budžeta, zaduženja, investicija...

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bosna i Hercegovina trenutno finansijski funkcioniše kroz usvojeno privremeno finansiranje i plaće budžetskih korisnika zbog najavljene blokade neće biti dovedene u pitanje, ali zamjenik ministra finansija i trezora Hazim Rančić upozorava na brojne druge posljedice.

"Blokada institucija BiH je katastrofalan potez na koji su se odlučili ili koji će provoditi u djelo predstavnici SNSD-a", kazao je Rančić, podsjetivši da BiH funkcionira kroz usvojeno privremeno finansiranje i da plate, tekuća poslovanja i obaveze prema raznim kreditorima funkcionišu na osnovu potpisanih sporazuma.

Ocijenio je da bi bilo jako negativno i nepovoljno po BiH da se ne usvoji budžet institucija BiH.

"To znači da ne bi bilo nikakvih planiranih, kapitalnih investicija u 2020. goodini, iako je bilo određnih najava, zahtjeva i potraživanja", rekao je on.

Naveo je da će blokade institucija BiH značiti također da neće biti povećane plate budžetskim korisnicima, i to ogromnom broju službenika, namještenika, policijskih službenika, vojnika službenika i podoficira.

"Sve te stvari su bile planirane kroz povećanje budžeta, jer planira se da budžet u 2020. bude u iznosu od 996 miliona KM, a ne 950 miliona KM kao što je to do sada bilo", kazao je Rančić za Klix.ba.

Prema njegovim riječima, trebalo je biti izvršeno povećanje plata vojnicima i podoficirima, odnosno najvećem broju pripadnika Oružanih snaga.

"Planirano je povećanje plata za više od sedam hiljada pripadnika Oružanih snaga, došlo bi do povećanja plata u bruto iznosu od blizu 9,3 miliona KM za te kategorije", istakao je on.

Navodi također da je u parlamentarnoj proceduri jedan zakon iz prošlog saziva, koji je na usaglašavanju, vezan za poboljšanje stanja policijskih službenika, naročito u dijelu Direkcije za koordinacije vezano za Europol i Interpol.

"Sve su to propisi koji su u razmatranju, koji su aktuelni i koji bi bili obuhvaćeni budućim budžetom koji je trebao biti usvojen do kraja 31. marta ove godine", kazao je on.

Posebno je upozorio da bi blokada u institucijama BiH značila neusvajanje budžeta.

"Bilo bi neophodno izdvojiti novce za prijem graničnih policajaca. Granična policija je, usljed migrantske krize, jedna od najvažnijih institucija u tom segmentu. Fali im nekoliko stotina policajaca", istakao je Rančić.

Navodi kako je bilo neophodno u budžetu odvojiti odgovarajući iznos za nekoliko stotina policajaca novih u Graničnoj policiji.

"To jedna od ključnih mjera u efikasnom poduzimanju mjera vezanom za migrantsku krizu", ocijenio je on.

Navodi kako zahtjev ima i Uprava za indirektno oporezivanje jer i njima fali određeni broj ljudi.

"Ako ne budemo imali budžet, ništa od ovog se neće desiti", upozorio je Rančić.

Raničić strahuje da će međunarodni kreditori, ukoliko institucije BiH ne budu funkcionisale, zaustaviti povlačenje sredstava i zaključenih sporazuma.

"U 2019. su tu mjeru isto poduzeli i insistirali su da se oformi novo Vijeće i da Parlament radi da bi se moglo pristupiti povlaćenju sredstava. Niz je negativnih i štetnih posljedica", zaključio je Hazim Rančić.