BiH
221

Kako će biti ovjekovječeno djelo velikana bh. muzičke scene Kemala Montena

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Velikan muzičke scene u BiH Kemal Monteno svojim djelom i jedinstvenim glasom ostavio je vječni trag. Muzičari i građani BiH razmišljaju na koji način da ovjekovječe njegovo djelo, a Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS) sugerisala je Ministarstvu kulture KS da se Dom mladih u Skenderiji zove Dom mladih Kemo i Davor.

"AMUS je sa porodicom Monteno bio uključen i u njegovo liječenje, operaciju, oporavak i nažalost kroz organizaciju sahrane i ispraćaja. Ostat ćemo uz njih u granicama mogućnosti udruženja da im pomognemo. Konkretno, što se tiče inicijative, ja sam sugerisao Ministarstvu kulture da se Dom mladih u Skenderiji zove Dom mladih Kemo i Davor (po Kemalu Montenu i Davorinu Popoviću). Predložit ću da to uputimo kao zvaničnu inicijativu AMUS-a, razmišljamo i o nagradi za umjetnike iz oblasti muzike koja bi nosila Kemino ime. U principu, treba da prođe neko vrijeme da se to sve slegne, ali sasvim sigurno nećemo zaboraviti našeg velikana", rekao je za Klix.ba Mirza Hajrić iz AMUS-a.

Dodao je da obično nakon nečije smrti dođe "prašina zaborava", ali da to nije slučaj sa Montenom.

"Njegov značaj raste, odnosno raste razumijevanje koliki je to umjetnik bio, ali njegova jednostavnost i skromnost nisu dozvoljavale da ga se smatra velikim kakav je bio", rekao je Hajrić.

Portal Klix.ba objavio je anketu u kojoj su čitatelji glasali o tome da li Kemal Monteno treba dobiti ulicu u Sarajevu. Prema dosadašnjim rezultatima 64 posto ispitanika odgovorilo je "da", 19 posto "ne", a 17 posto da se ovom velikom čovjeku treba odužiti na drugi način.

Kemal Monteno preminuo je 21. januara u zagrebačkoj klinici Rebro nakon transplantacije bubrega. Od 2011. godine Kemal Monteno je bio na dijalizi, a zbog problema sa dijabetesom 2012. godine mu je ugrađena i srčana premosnica. Preminuo je u 67. godini.