Svečani dan
115

Kakanjski vatrogasci defileom vozila obilježili 70 godina služenja građanima

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Vatrogastvo u Kaknju danas je obilježilo 70 godina postojanja. Defile vatrogasnih vozila te druženje profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca proteklo je u slavljeničkom ozračju.

Vatrogasna vozila sa sirenama i svjetlosnim signalizacijom prodefilovala su danas ulicama Kaknja i izmamila pažnju svih onih koji su se nalazili uz saobraćajnicu. Današnje sirene nisu bile zbog intervencija već zbog slavlja.

Halim Kulović, starješina PVJ Kakanj, nakon 40 godina ide u zasluženu penziju. Međutim, njegov angažman u vatrogastvu se ne završava jer planira obučavati mlade članove Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kakanj.

"Od malih nogu sam ovdje, a i danas imamo deset omladinaca koji vole ovaj posao. Ovo je lijep posao, humanitaran, jer nam svima znači kada spasimo ljudima živote i imovinu. Kada sam došao imali smo dva vozila, a danas imamo najsavremeniju opremu i mnogo više vozila. Općina dobro prati i finansira rad jedinice", kazao je Kulović koji je još kao pionir 1975. godine osvojio prvo mjesto uradivši vježbu za 11 sekundi što niko do danas to nije uspio.

Elvir Muflizović, komandir smjene, ističe da čovjek mora biti rođen za ovaj posao, imati srce, hrabrost i požrtvovanost.

"Nama je dika biti ovo što jesmo i sve što radimo, radimo iz srca. Posjedujemo kvalitetnu opremu, dovoljan broj vozila, a naši pretpostavljeni se bore i trude da imamo sve najbolje", istakao je Muflizović.

Profesionalna vatrogasna jedinica u Kaknju sastavljena je od 20 vatrogasaca koji rade u četiri smjene. U pomoć im po potrebi uvijek priteknu i kolege iz susjednih općina i gradova.

Načelnik Kaknja Mirnes Bajtarević je kazao da su vatrogasci na budžetu Općine Kakanj te da mu je drago što se time riješilo da imaju siguran posao i plaću.

"Specifično je da uvijek moramo ulagati, bez obzira imali posla ili ne. Ja najviše volim kada nemaju posla, ali i dalje moramo i trebamo ulagati. Prošle godine smo uložili 100.000 KM za kupovinu vozilima te isto toliko za opremu, a u ovoj godini nabavljamo još jedno vozilo za što je osigurano 60.000 KM, kao i drugu opremu. U planu je i nabavka opreme za istureni štab za vatrogasce i GSS na Ponijerima, ali o tome ćemo u narednom periodu", kazao je Bajtarević.

Nakon defilea i svečane skupštine upriličeno je druženje vatrogasaca i gostiju.