Kajakaški klub "Buk"
185

Kajaci ponovo na Drini: Goraždanski kajakaši spasili djevojku iz rijeke, a sada spašavaju klub

E. A.
Nedavni događaj u kojem su dvojica goraždanskih kajakaša Denis Rašidović i Ahmed Fazlić spasili djevojku iz Drine pokrenuo je priču o obnovi Kajakaškog kluba "Buk" Goražde, koji je posljednih godina utihnuo.

Već duže vrijeme nema kajaka na Drini, niko ne trenira, nema podmlatka, niti takmičenja, a prostorije koje su gradske vlasti dodjelile klubu su u katastrofalnom stanju.

Nekada je ovaj klub imao sve, podsjeća Goraždanin Ervin Dervišević.

"Brodarsko društvo 'Buk' je osnovano 1950. godine, na incijativu Brodarskog saveza BIH. Zgradu 'Buka' izgradio je klub još 1953. i time dobio na značaju. Dom kluba je tada imao salu, kancelariju, prostorije za kajake, radionicu i mali magacin. Posjedovali su komplet garniture kajaka za mirne i divlje vode, čak i 22 kajaka "Falbeta". Nekada su bile organizirane i Titove štafete rijekom Drinom, a svake godine je bilo takmičenje kajak i slalom Goražde, na kojem su 1962. učestvovale ekipe iz Austrije, Njemačke, Čehoslovačke i drugih. Klub je 1961. imao obje selekcije i žensku i mušku. Neko je zgradu Buka srušio. A nije je vratio u prvobitno stanje i tu zgradu treba obnoviti", ispričao je Dervišević.

Neuslovne prostorije

Lokacija na kojoj se nalazila nekadašnja zgrada Buka je u neposrednoj blizini Gun-Gor parka na lijevoj obali Drine, dok kajakaši danas koriste ruševan i neuslovan prostor koji im je dodijeljen u Omladinskoj ulici na desnoj obali Drine.

"Sami se možete uvjeriti u kakvim uslovima su prostorije kluba koje trenutno unajmljujemo. Isto tako se možete uvjeriti da je veliki nedostatak opreme i da je zastarjelo i ovo čime trenutno raspolažemo", kaže Ahmed Fazlić, jedan od trenera kluba.

Zahvaljujući kajakašima Fazliću i Rašidoviću priča o Kajakaškom klubu dobila je novi značaj I šansu. Činjenica da su mladići iz hladne i nabujale Drine, vozeći kajake, uspjeli spasiti djevojku od sigurne smrti, probudila je gradske i kantonalne vlasti jer je stigla kao šamar za sve što nisu učinili, počev od činjenice da bi kajak na Drini svuda bio turistička atrakcija, osim tamo gdje bi ga trebalo biti najviše. Entuzijasti su u ovom događaju prepoznali šansu za novi početak.

Nova šansa

"Napravili smo prvi korak, izmijenili upravljačke strukture kluba. Na čelo kluba su došle mlade, ambiciozne i sposobne osobe. Plan je da napravimo i podmladak, jer je to potrebno svakom klubu. Napravit ćemo i jednu akciju simboličnog naziva 'Vratimo Buk Drini', gdje ćemo predstaviti plan svim zainteresovanim i dobrim ljudima da nam pomognu u kupovini opreme koja nam je neophodna za daljnje funkcionisanje. Dugoročni plan je da izgradimo svoje prostorije na parceli koja pripada Kajakaškom klubu 'Buk' i da klub vratimo na staze stare slave, ipak je naša tradicija duga 74 godine. Ovim putem bih pozvao sve dobre ljude i ljubitelje da nam pomognu u realizaciji naših planova i vraćanje kluba tamo gdje mu je mjesto, u samom vrhu. Nadamo se da će i vlasti imati sluha i da će nam pomoći. Zašto Goražde ne bi imalo državno takmičenje? Mislim da Goražde i Drina to zaslužuju", kaže Fazlić.

Dodaje kako su svi bili ponosni na uspjehe kluba prije nekoliko godina te podsjeća da je ovaj klub bio domaćin ukupno četiri državna prvenstva.

Najavljuju da će uz Dan mladih, 21. marta, nakon više od pet godina kajakaši ponovo biti na Drini.