BiH
0

Jutros u svim osnovnim školama HNK održan štrajk upozorenja

FENA
Prosvjetni djelatnici svih osnovnih škola na području Hercegovačko-neretvanskog kantona koji izvode nastavu i na hrvatskom i bosanskom jeziku održali su jutros štrajk upozorenja.

Štrajk je održan prvi sat prve smjene, a tako će biti i u drugoj smijeni.

Razlozi za štrajk su neisplaćivanje troškova prijevoza uposlenicima, materijalnih troškova školama, neuplaćivanje sredstava za grijanje te neuplaćivanje sredstava za prijevoz učenika.

Sindikat učitelja HNK već je ranije od gradskih i općinskih vlasti zahtijevao da se naknade za prijevoz uplate do 9. decembra, a ostale naknade (materijalni troškovi i troškovi grijanja) do 31. decembra ove godine.

Prema riječima predsjednika sindikata učitelja HNK Slavka Lauša, prosvjetari su za vrijeme štrajka uredno izvršili svoje obveze prema učenicima, odnosno stajali su ispred učionica i nadgledali učenike, s time da se sat nije upisao.

Sindikatu se još uvijek nitko od nadležnih organa nije obratio, jedino je u Čapljini s načelnikom općine postignut dogovor da će prvih pet mjeseci troškova prijevoza biti uplaćeno do Nove godine, a drugih pet mjeseci do kraja veljače slijedeće godine.

Grad Mostar je, nakon najave štrajka upozorenja, svojim prosvjetnim djelatnicima uplatio prijevoz za samo jedan mjesec, što znači da im duguje troškove prijevoza za još šest mjeseci, s tim da materijalni troškovi nisu uplaćeni od 1.jula.

Već sutra navečer Sindikat učitelja HNK će održati sastanak na kojemu će biti dogovoreno poduzimanje daljnjih mjera, od kojih je jedna i protest.

"Nećemo odustati od svojih daljnjih aktivnosti i borbe za naša zajamčena prava. No, ako se ništa ne promijeni i do Nove godine ne dođe do protesta sad oni će se sigurno održati poslije Nove godine", izjavio je FENI Lauš.

Dodao je kako su po prvi put i direktori škola podržali sindikalne aktivnosti, tako da na Sindikat nije bilo nikakvih pritiska.

Situacija u pojedinim školama toliko je loša da sami uposlenici moraju iz svoga džepa kupovati krede i ostali materijal, kako bi mogli održati nastavu.