BiH
0

Jovičić: U MUP RS-a neće biti primljeni policajci sa ratnom prošlošću

FENA
Na osnovu odluke Kolegija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) u radni odnos u entitetskoj policiji bit će primljen dio decertificiranih policajaca i svršenih studenata visoke škole unutrašnjih poslova, ali na mjesta sa srednjom stručnom spremom koja su trenutno upražnjena.

Resorni ministar Radislav Jovičić, nakon današnjeg sastanka s predstavnicima decertificiranih policajaca, najavljuje skoro raspisivanje konkursa za prijem jednog broja njih u radni odnos u policiju, ali naglašava da nisu tačne informacije koju su se bile pojavile u nekim medijima, da će se u MUPRS-a primati decertificirani policajci sa sumnjivom ratnom ili kriminalnom prošlošću.

Naveo je da će biti zaposleni samo oni policajci koji na konkursu zadovolje zakonom predviđene uvjete, uključujući i decertificirane policajce, a na što je MUPRS obavezan i na osnovu tzv. Predsjedničke izjave Vijeća sigurnosti UN-a.

Ranijim odlukama Međunarodnih policijskih snaga (IPTF) u BiH, bez posla je ostalo oko 90 policajaca MUPRS-a, a u njihovom udruženju tvrde da je to učinjeno na krajnje "nezakonit način“.

Predsjednik Udruženja decertifikovanih policajaca RS Drago Smiljanić kaže da je prije dvije godine 15 njih vraćeno na posao u MUPRS, odnosno u Agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA), dok drugi imaju dugogodišnje egzistencijalne probleme.

Imaju problem i zbog nepovezanog staža i to pitanje će se također tek morati rješavati.

Predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS Anica Jondić rekla je da osim decertificiranih policajaca postoji i oko 300 diplomiranih pravnika unutrašnjih poslova u MUPRS-a, čijim zaposlenjem bi se "podmladila“ policija.

Uvjerena je da postoji opedjeljenost MUPRS-a da se problemi ovih grupacija počnu rješavati.

Predsjednik Udruženja diplomiranih pravnika unutrašnjih poslova RS Aleksandar Mirošljević apelirao je da se otklone problemi kako bi bili primljeni i u bh. sigurnosne agencije, jer su ta vrata, kako kaže, iz nepoznatih razloga zatvorena.

MUPRS-a ima 83 upraženja radna mjesta za osobe s srednjom stručnom spremom.