Poruke iz Njemačke
100

Josip Juratović: BiH će dobiti zeleno svjetlo, ali za početak pregovora treba ispuniti svih 14 prioriteta

B. R.
Josip Juratović, njemački parlamentarac (Foto: Pixsell)
Josip Juratović, njemački parlamentarac (Foto: Pixsell)
Njemački parlamentarac iz Socijaldemokratske partije (SPD) Josip Juratović je potvrdio da će Njemačka biti saglasna da Evropsko vijeće odobri Bosni i Hercegovini početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Juratović će se obratiti na današnjoj sjednici Parlamenta Njemačke (Bundestag) koji će razmatrati pitanje početka pregovora o članstvu. Tim povodom obratit će se i njemački kancelar Olaf Scholz.

Juratović je u izjavi za Klix.ba naglasio da je "definitivno da će Bosna i Hercegovina dobiti zeleno svjetlo". Konstatovao je da su bh. vlasti, prvenstveno Trojka (SDP, NiP, NS), zaslužni za to što je Bosna i Hercegovina u situaciji da se razmatra početak pregovora. Prema njegovim riječima, to je veliki uspjeh Trojke, tj. pobjeda demokratije.

Saglasan je s ocjenom da je Bosna i Hercegovina u posljednjih godinu dana mnogo više učinila na putu ka EU nego u posljednjih nekoliko godina.

Potvrdio je da je izgledno da će Francuska i Nizozemska podržati otvaranje pregovora, ali da će sam početak pregovora usloviti ispunjavanjem svih 14 kriterija. Naglasio je da su Njemačka i Hrvatska bile među državama koje su uvjeravale Nizozemsku da da zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini.

Juratovićeva procjena je da prva međuvladina konferencija o pristupanju Bosne i Hercegovine neće biti prije izbora za Parlament EU, odnosno da je izgledno da će biti u jesen ove godine. Poručio je da je sretan što je Bosna i Hercegovina došla do ove faze na putu ka EU te je izdvojio one koje smatra zaslužnima za to što se došlo do toga da se razmatra početak pregovora.

"Sretan sam jer sam 18 godina radio na tome. To nije samo moj uspjeh. Treba se zahvaliti Vladi Njemačke jer nije napustila Berlinski proces. Drugi čimbenik je Trojka koja je uradila fantastičan posao. Postoje i oni kojima to nije bilo u interesu, tj. oni kojima su bili važniji ideološki i stranački interesi. Visoki predstavnik Christian Schdmit se nije ponašao diplomatski kao njegov prethodnik, već je donosio političke odluke kojima je omogućeno i formiranje vlasti", naveo je.

Istakao je i zasluge člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića. Tvrdi da su Hrvatska, Slovenija i Austrija među državama koje su mnogo uradile za Bosnu i Hercegovinu.

Kako je kazao, u Hrvatskoj postoje nacionalisti, ali se Hrvatska ne može izjednačavati sa Srbijom u odnosu prema Bosni i Hercegovini. Mišljenja je da i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini postoje oni koji pogoršavaju odnose dvije zemlje te je pozvao da se "lopta spusti".