Tražit će vanredne izbore
0

Još tri vojnika završila u Hitnoj pomoći zbog pogoršanog stanja

Piše: N. Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Još tri penzionisana pripadnika Oružanih snaga BiH, koji protestuju ispred zgrade državnih institucija, su završila u Hitnoj pomoći zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, uzrokovanog štrajkom glađu.

"Osim toga, psihičko stanje vojnika se pogoršava i upitno je koliko će još izdržati ova kontrolirana masa, kazao je za Sarajevo-x.com", Abid Šehović, jedan od predstavnika demonstranata.

Sve, kako kažu, zavisi od današnje odluke vlasti i njihovog odnosa prema vojnicima. "Jučer se zamalo desio eksces, kada su nadležni izašli pred vojnike, prema njihovim izjava smo vidjeli da nas ne shvataju ozbiljno", priča Šehović.

"Provociraju nas na razne načine i to smišljeno rade. Do sada smo odolijevali svim tim provokacijama i nećemo nasjesti na bilo koju glupost koju nam žele podmetnuti. Apelujemo, ako nam možete pomoći, da nam ovdje dođe prof. dr. Ismet Dizdarević, pisholog, koji bi nam pomogao u cijeloj ovoj situaciji. Dodatni problem su i naše porodice, koje su u panici. Pogoršava se i zdravstveno stanje ljudi. Od jučer je ukupno pet vojnika završilo u Hitnoj pomoći", ističe Šehović.

Ahmed Huljić je jedan je od penzionisanih vojnika, koji ima problema sa bubrezima. Kako nam je kazao, do sada je tri puta imao većih problema, a strahuje šta će biti poslije ovih protesta.

Njegov kolega Asmir Babić je invalid i srčani bolesnik te teško podnosi uslove u kojima trenutno boravi.

"Teško nam je svima, a pogotovo bolesnim. Vjerujte mi, ja ne smijem sada ni otići ljekaru poslije noći provedenih na otvorenom i na betonu. Problem je spavati, disati, ne znam koliko ću još izdržati, međutim, neću ići dok se zahtjevi ne ispune, mogu me samo odnijeti odavde", kaže Babić.

Što se tiče narednih poteza, sve karte su na stolu, kaže Šehović. Na potezu su nadležni iz vlasti.

"Mi nećemo kršiti zakone, praviti blokade saobraćajnica i na bilo koje druge načine oštetiti građane. Međutim, ukoliko nam ne ispune ovaj jedan zahtjev koji tražimo, mi ćemo ih proširiti. Ići ćemo do toga da ćemo tražiti neopozive ostavke i raspisivanje vanrednih izbora te ćemo pozvat i građane da nam se pridruže", zaključuje Šehović.

Podršku vojnicima su sinoć dale i mnoge nevladine organizacije koje su se željele solidarisati s vojnicima i priključit im se u protestu. Međutim, nisu to dozvolili, jer, kako kažu, dovoljna im je moralna podrška. Osim toga, imaju podršku i brojnih udruženja Srba, Hrvata i Bošnjaka iz Evrope, Amerike, Australije...