Afganistan
0

Još nije dostavljena zvanična informacija o pogibiji Nedima Nuhanovića

FENA
Ambasada BiH u Kuvajtu ni peti dana nakon pogibije bh. državljanina Nedima Nuhanovića u Afganistanu, čije je tijelo transportovano u Kuvajt, još od američke privatne firme KBR nije dobila nikakvu zvaničnu informaciju o ovom slučaju.

Iz Amabasade saopćavaju da i pored insistiranja njenih predstavnika da ova firma priloži potrebnu dokumentaciju za blagovremeni transport tijela u BiH, ona ne samo da nije dostavila ono što je bila dužnost da uradi, već njeni predstavnici Ambasadu nisu ni kontaktirali kako su obećali.

To potvrđuje kakav je njihov odnos prema našim građanima, a i prema organima naše države, odnosno Ambasadi kao njenom zvaničnom organu u inozemstvu, navodi se u saopćenju Ambasade BiH u Kuvajtu.

Osuđujući ponašanje ove firme, u Ambasadi ističu da u ovakvoj situaciji ne mogu ništa uraditi, te traže intervenciju američke ambasade u Sarajevu da svojim kanalima utječe da firma KBR uradi svoj dio posla i pokaže minimum poštovanja prema obitelji poginulog Nuhanovića, ali i organima države BiH.

Također, Ambasada BiH apelira na obitelj Nuhanović da "usmjeri svoje kritike na pravu adresu".

Podsjećaju da firma KBR, koja logistički opslužuje koalicijske snage u Iraku i Afganistanu, samostalno i direktno svojim kanalima angažira naše ljude i šalje ih na ta goruća područja.

Ona nikada ne daje bilo kakve informacije Ambasadi, bilo da se radilo o prirodi njihovog angažmana, mjestu angažmana, njihovom identitetu i broju.

-I pored našeg čestog insistiranja da nam daju bar njihova imena i zemlje u kojim borave, oni to glatko odbijaju, pravdajući se da je to "njihova stvar", navode u bh. ambasadi u Kuvajtu.

Dodaje da Ambasada saznaje o identitetu nekoga od njih tek kad se nešto desi ili kada određena osoba iz firme treba da završi neku konzularnu uslugu u Ambasadi. Također, ova američka firma svoje tajnovite aktivnosti potvrđuje time što ne dozvoljava nikakav zvaničan kontakt naših građana u toj firmi s Ambasadom.

Ambasada BiH je u zadnjih nekoliko godina imali dva takva slučaja, pa i sada kao i tada, odgovorno i efikasno pristupa u rješavanju ovog slučaja, jer je naš prvenstveni interes zaštita prava naših građana i dostojno predstavljanje naše zemlje, što i činimo, navodi se u saopćenju.