BiH
28

Jevrejska zajednica obilježava 450 godina od dolaska Jevreja u BiH

FENA
Elijas Eli Tauber
Elijas Eli Tauber
Jevrejska zajednica u Bosni i Hercegovini obilježava 450 godina od dolaska Jevreja u BiH, odnosno od formiranja Jevrejske zajednice u Sarajevu, brojnim kulturnim manifestacijama koje završavaju 14. oktobra.

Savjetnik za kulturu i vjeru Jevrejske zajednice BiH Elijas Eli Tauber kazao je Feni da je program obilježavanja počeo jučer otvaranjem izložbe Mihajla Atijasa "Jevrejski posteri" u galeriji Novi hram u Sarajevu.

Za danas je najavio početak dvodnevne konferencije "Jevreji i BiH, 1565. - 2015.", na kojoj učestvuje oko 30 naučnika iz Evrope, dok će navečer u sarajevskoj Vijećnici biti otvorena izložba Ivana Hrkaša "Slike iz kuhinje".

Konferencija će biti zatvorena sutra navečer izložbom fotografija "Kada su prijatelji pomagali prijatelje" američkog autora Edwarda Serotte, koji je, pojasnio je Tauber, tokom rata u BiH snimao jevrejsku zajednicu, te kasnije Sefarde u Beogradu, pa je materijal iskoristio za ovu interesantnu kolažnu izložbu.

Za kraj obilježavanja 450. godišnjice, 14. oktobra, najavio je svečani koncert Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu, sa solistom na violini Denisom Goldfeldom.

Osim toga, dodao je, program obilježavanja ne završava navedenim događajima, jer će naredne sedmice biti predstavljena i knjiga "Zbornik radova o jevrejsko-španskom jeziku", koja je izdata u saradnji s Institutom za jezike u Sarajevu.