BiH
48

Jessica Stern na promociji knjige u Sarajevu: IDIL je izmislio novu religiju

Fena
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Jessica Stern, koautorica knjige "IDIL: Država terora" i nekadašnja članica Vijeća za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Billa Clintona, izjavila je danas u Sarajevu da je IDIL izmislio novu religiju, a da kroz društvene medije privlači mlade na način koji dosad nije viđen.

Ona je, na predavanju koje je održala na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, istakla da je posebno neobično u kojoj mjeri IDIL koristi društvene medije i u kojoj mjeri su u stanju da privuku mlade ljude iz različitih dijelova društva.

Stern je dodala da su mnogi od njih preobraćeni na islam, a i oni koji su muslimani su preobraćeni na tu "novu religiju".

Komentirajući različite teorije zavjere o nastanku IIDIL-a, Stern je kazala da su one po kojim je "Zapad" odgovoran za njegov nastanak prisutne širom svijeta, čak i u nekim zajednicama u SAD-u, jer roditelji djece koje su im se priključila ne žele vjerovati da bi njihova djeca pristupila takvoj užasnoj grupi koja sebe smatra muslimanima.

Izrazila je uvjerenje da je rat u Iraku bio velika greška i da je imao veliki utjecaj na nastanak grupe koja je prerasla u IDIL.