BiH
31

Jesmo li izvukli pouke: BiH se još uvijek oporavlja od poplava iz 2014.

Piše: Š. B.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Međunarodna nevladina organizacija World Vision organizovala je danas u Sarajevu okrugli sto čiji je cilj unapređenje pripremljenosti zajednica u BiH za prirodne katastrofe. Okruglom stolu prisustvuju predstavnici 10 bh. općina koje su bile zahvaćene majskim poplavama 2014. godine, kao i onih kod kojih postoji rizik od prirodne katastrofe.

World Vision je međunarodna kršćanska organizacija za pomoć, razvoj i javno zagovaranje, posvećena radu s djecom i njihovim porodicama i zajednicama kako bi prevazišli siromaštvo i dostigli svoje pune potencijale.

World Vision u Bosni i Hercegovini djeluje još od 1994. godine, a nakon majskih poplava koje su našu zemlju zadesile prije dvije godine, World Vision je osigurao pomoć za nekoliko desetina hiljada osoba i djece.

Predstavnici općina Goražde, Čelinac, Kakanj, Lukavac, Sapna, Kneževo, Stanari, Čelić, Petrovac i Busovača, kao i predstavnici Centara civilnih zaštita RS-a i FBiH i Crvenog križa, koji su učestvovali u projektu World Visiona "Ka sigurnijim zajednicama u BiH - razmjena iskustava o pripremljenosti na elementarne nepogode", razmijenit će na okruglom stolu iskustva iz maja 2014. godine, kao i pouke koje su izvukli iz nedovoljne pripremljenosti na prirodne nesreće, poplave, kao i pojavu klizišta te ogromnu materijalnu štetu koja je pogodila veliki broj domaćinstava, stambenih objekata i drugih infrastrukturnih objekata.

Predstavnici općina i relevantnih institucija razmijenit će i pozitivna iskustva proizašla iz katastrofalne nesreće od koje se mnoge općine i dalje oporavljaju, a poseban fokus će biti stavljen na zaštitu najmlađih i najranjivijih članova društva tokom prirodnih nepogoda.

Projekat je finansirala Njemačka koalicija za pomoć. Ovaj projekat je zapravo priprema za buduće eventualne prirodne nesreće koje bi mogle zahvatiti BiH. World Vision je na području 10 općina vršio edukaciju najmlađih u školama, obavljajući praktične pripremne vježbe za slučaj elementarne nepogode.

Djeca su, zajedno s vatrogascima, hitnom pomoći, civilnom zaštitom, kao i čitavom zajednicom učestvovala u simulaciji prirodne nepogode, najčešće požara, te su dobili instrukcije vezano za djelovanje u takvim situacijama.

Organizacija je također donirala tehnička sredstva koja su neophodna za odbranu od prirodne katastrofe. Centrima civilnih zaštita nedostajale su lopate, grablje, aparati za gašenje požara, kabanice i čizme, a takvi predmeti su neki od najpotrebnijih u slučajevima većih nepogoda. Ukupna vrijednost opreme je 80.000 KM, a oprema je grupisana u pet oblasti: zaštitna obuća i odjeća, alati, medicinska oprema, navigacijsko-komunikacijski sistemi i vatrogasna oprema.

World Vision je u saradnji s predstavnicima općina i civilnih zaštita donio akcione planove u slučajevima elementarne nepogode, koji u svim zajednicama još uvijek nisu usvojeni, ali su neke od konkretnih stvari koje ova organizacija ostavlja upravo tim zajednicama.

Jedna pozitivna priča dolazi iz općine Busovača koja je bila zahvaćena majskim poplavama koje su u toj općini, u odnosu na njenu veličinu, ostavile velike materijalne štete. Prema riječima načelnika Asima Mekića, bez obzira na svu spremnost, u suštini je teško odbraniti se od elementarne nepogode takvih razmjera.

"Voda je odnijela puteve i napravila klizišta, ali imali smo dobru prevenciju. Godine 2009. smo očistili i proširili korito rijeke, napravili smo nasipe, tako da nismo imali poplava kao ranije. Majske poplave su bile katastrofalne, a mi smo, s obzirom na to koliko smo bili spremni i u odnosu na druge općine, vrlo dobro prošli", kazao je Mekić.

Općina Lukavac je doživjela katastrofalnu prirodnu nepogodu, a zatim i klizišta uzrokovana poplavama, što je za sobom ostavilo 14,6 miliona KM štete.

"Srećom, nije bilo ljudskih žrtava jer smo intervenisali na vrijeme na kritičnim mjestima. Velike štete se saniraju i dalje, naročito na kapitalnim infrastrukturnim objektima, kao što je most na Spreči u mjestu Puračić", rekao je Sefo Halimović pomoćnik načelnika u Službi civilne zaštite za operativne poslove

Do sada je u Lukavcu sanirano pet mostova, veliki dio saobraćajnica, kao i stambenih objekata i dio od 1.100 porodičnih domaćinstava koja su bila pogođena poplavama.

"Općina je donirala i vlastita sredstva kako bi se sanirali pogođeni objekti, naročito domaćinstva. Pouke koje smo izveli su da se moramo što više posvetiti preveniranju, trenutno se radi na pročišćavanju riječnih korita i saniranju nestabilnih kliznih tijela koja bi mogla uzrokovati klizišta. Ovaj okrugli sto važan je za edukovanje posebno mladih u školama kako bi stekli svjesnost o prirodnim nepogodama u svom okruženju te kako bi bili spremni", dodaje Halimović.