BiH
145

Jerlagić nakon sastanka s Izetbegovićem: Dogovorili smo da nama pripadne resor energetike

Piše: N. N.
U zgradi Predsjedništva BiH danas je održan sastanak lidera SDA i SBiH na kojem je razgovarano o odnosima unutar nove koalicije na nivou Federacije BiH.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Jerlagić je rekao da je razgovarano o otvorenim pitanjima, ali da koalicija između SDA i SBiH nikada nije bila upitna.

"Koalicija nikada i nije bila dovedena u pitanje. Razgovarali smo i o spornom Zakonu o šumama koji još uvijek nije u rukama parlamentaraca da bi se moglo znati šta stoji u tom zakonu. Ali sam htio s gospodinom Izetbegovićem da se dotaknem i toga jer se radi o državnoj imovini, što je svetinja za Stranku za BiH. Mi smo na ulasku u vlast najviše insistirali da bi se riješilo pitanje državne imovine", kazao je Jerlagić nakon sastanka.

Jerlagić je dodao i to da se razgovaralo o podjelama resora te je dogovoreno da je resor energetike polje gdje Stranka za BiH, s obzirom na iskustvo, može dati najviše.

O konkretnim imenima nije razgovarano već je dogovoreno da o tome razgovaraju stranačke delegacije u narednom periodu.

Jerlagić je rekao da postoji interes da se postojeća koalicija proširi sa još nekim strankama, prvenstveno s HDZ-om BiH, jer bi njihova četiri zastupnika u ZD Parlamenta FBiH dala dodatnu stabilnost koaliciji.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Što se tiče Vijeća ministara BiH Jerlagić kaže da SBiH nema zastupnika na državnom nivou te stoga i ne može biti zainteresirana za ulazak u Vijeće ministara BiH.

Također, dodao je da Vijeće ministara dobro funkcioniše i da ne vidi potrebu za rekonstrukcijom.

Na pitanje o eventualnom ulasku SBB-a u vlast Jerlagić je rekao da to prvenstveno zavisi od SDA i HDZ-a BiH.