BiH
556

Jerlagić: Dolazak ruskih specijalnih snaga u Banju Luku je akt agresije

Klix.ba
Amer Jerlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amer Jerlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Stranka za BiH izražava duboku zabrinutost povodom vijesti da u Banju Luku stižu ruske specijalne snage ''Spetsnaz'' pod izgovorom da će raditi na obučavanju tamošnje policije.

"'Spetsnaz' su specijalne snage, dio ruskih obavještajnih snaga, te prema tome nemaju nikakve veze sa policijom! Očito je da se radi o samovoljnoj nagodbi između RS-a i Rusije, za što RS nema mandat niti pravo da ispred i u ime države BiH pregovara i dogovara ono što je u nadležnosti države BiH. Ovakvim potezima RS ozbiljno ugrožava sigurnost države BiH i njenih građana", navodi Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH.

Prisustvo ruskih ''Spatsnaz'' snaga na teritoriji naše države kvalifikuje kao akt agresije suprotno Rezoluciji Generalne skupštine UN o definiciji agresije, a kako je i usvojeno u međunarodnom običajnom pravu.

"Akt agresije definisan je članom 1, članom 2, te članom 3 (a) Povelje UN-a. Povodom ove situacije obraćamo se članovima Predsjedništva, kao kolektivnog šefa države, da u skladu sa njihovim ustavnim nadležnostima i bez odlaganja ulože formalnu žalbu Vijeću sigurnosti UN-a kojom će se Rusija optužiti za agresiju na našu zemlju u skladu sa ovim odredbama, te da zahtijevaju izvanrednu Sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a po ovom pitanju u skladu sa članovima 34 i 35(1) Povelje UN-a", zaključuje se u saopštenju koje potpisuje Jerlagić.