Rekordni rezultati u 2012. godini
13

Jerković: Prevazilazili smo sami sebe iz godine u godinu

Piše: M. B.
Foto: Edin Puzić/Arhiv/Klix.ba
Foto: Edin Puzić/Arhiv/Klix.ba
Arhiv Federacije BiH ostvario je rekordne rezultate u 2012. godini. Organizovali su šest međunarodnih izložbi o Srebrenici na kojima je strana javnost upoznata sa zločinom koji je počinjen nad nedužnim stanovništvom tog kraja.

Također, preuzeto je pet arhivskih fondova što predstavlja veliki rezultat jer Arhiv FBiH nema dovoljno kapaciteta za smještaj i čuvanje arhivske građe.

"Naši rezultati su iz godine u godinu sve bolji. Kada smo započeli obnovu Arhiva od druge polovine 2007. godine, nismo mogli ni slutiti da će efekti našeg rada u 2012. godini biti multiplicirani. Iz godine u godinu naš stvarni rezultat bivao je sve bolji i mi smo mislili da u narednoj godini nećemo biti toliko uspješni jer smo procjenjivali da smo dali maksimum maksimuma. Ali, prevazilazili smo sami sebe", rekao je direktor Arhiva FBiH Admir Jerković na godišnjoj konferenciji ove institucije.

"Srebrenički inferno" u svijetu

Arhiv FBiH je izložbu "Srebrenički inferno" u ovoj godini pokazao u Trabzonu, Kayser i Ankari u Turskoj, Puli u Hrvatskoj, te Frankfurtu u Njemačkoj.

"Ove godine smo također obilježili godišnjicu donošenja Povelje Kulina bana u kraljevskom gradu Jajcu gdje smo otvorili 29. augusta izložbu "Bosna u vrijeme Kulina bana", kojom prilikom smo potcrtali državnost BiH. Kruna svega je naša izložba u gradu Mostaru po nazivom "Mostar-20 godina poslije" koja je otvorena 4. decembra", rekao je Jerković.

Postavljeni rekordi

Arhiv je ostvario rekordan broj postupka uništenja bezvrijedne registraturne građe, od nastanka ove institucije.

"Ove godine izvršili smo ukupno 142 postupka uništenja bezvrijedne registraturne građe, što govori o tome da smo u velikoj mjeri ažurirali registrature, koje u potpunosti ispunjavaju svoje zakonske i podzakonske obaveze", istakao je Jerković.

Arhiv je zaprimio 141 arhivsku knjigu, te je izvršio 11 nadzora u stanje stručnog održavanja i čuvanja arhivske i registraturne građe. Kada se porede rezultati za period 1998. - 2007. sa obnoviteljskim periodom 2008. -2012., primijećen je veliki napredak u radu i rast u svim aktivnostima za 50 i više posto.

"Navedeni pokazatelji govore da je Arhiv FBiH u proteklih pet godina u okviru djelovanja Vanjske službe (uništenje bezvrijedne registraturne građe, izdavanje saglasnosti na Listu stručnog održavanja i čuvanja registraturne i arhivske građe, izdavanje saglasnosti na Listu kategorija registaturne građe s rokovima čuvanja, dostavljanje kopije arhivske knjige, primopredaja arhivskih fondova) postigao daleko više rezultate nego za prethodnih 10 godina", istakao je Jerković.

Digitaliziran veliki broj dokumenata

Uspostavljen je i novi Odjel za digitalizaciju koji je u 2012. godini digitalizirao 62.360 dokumenata. U potpunosti je digitaliziran Fond Branko Mikulić i Fond Lora. U toku je postupak digitalizacije fonda Predsjednik i Potpredsjednik FBiH.

"U 2013. godini nastavit ćemo istim tempom. Bit će mnogo inozemnih i domaćih izložbi. U januaru ćemo imati izložbu o Srebrenici u Berlinu, a u Zenici o Mostaru. Planirane su i izložbe u Srednjem istoku, Turskoj i Kanadi", kazao je Jerković.