BiH
3

Jerej Marko Maleš: Božić nosi poruku mira i ljubavi prema svim ljudima

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Jerej Marko Maleš (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Jerej Crkve rođenja Presvete Bogorodice u Zenici Marko Maleš Božić će dočekati u krugu porodice, kako to nalaže i tradicija, a u razgovoru za naš portal kazao je da je to jedan od najvažnijih blagdana hrišćana.

Tridesetšestogodišnji Marko Maleš u četvrtak navečer u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Zenici služio je večernju službu, a jutrošnjom svetom liturgijom vjernicima je čestitao Božić, praznik mira i ljubavi. Maleš je kazao kako Božić ima dosta simbolike, tradiciju i obaveze koje je potrebno ispuniti prije tog blagdana, ali da je njegova glavna poruka satkana od mira i ljubavi.

"Ovo je za nas bitan praznik koji je pun ljubavi i mira, ne samo između hrišćana, već sa svim ostalima ljudima, što je suština praznika. Svi koji govore da je Hristos poslan samo njima i njihovom narodu, su u zabludi. Hristos je poslan svima kao poruka mira i ljubavi, a neko ga je prepoznao kao spasitelja, neko kao proroka, a neko ga nije ni prepoznao. Moramo znati da je Božić blagdan ljubavi i mira i sam pozdrav 'Mir Božiji, Hristos se rodi' unosi mir među ljude", kazao je Maleš.

Božiću prethodi 40-dnevni post, gdje se vjernici i duhovno i tjelesno pripremaju za veliki praznik, a dva dana prije Božića obilježava se tucindan kada se priprema božićna pečenica. Na Badnji dan se pripremi i badnjak koji se u večernjoj službi osvešćuje. Nakon večernje liturgije kada se pali badnjak, u hrišćanskim domovima se jede i posna večera, a u jutarnjim satima se obavi i jutarnja liturgija u kojoj vjernici primaju Hristovo "tijelo i krv".

Malešu je kao dječaku Božić predstavljao praznik radosti i sreće zbog božićnih poklona koje bi dobivao, a danas ima drugu simboliku.

"Ja kao dijete najviše sam se radovao božićnim poklonima, pogotovo za Badnju večer kada smo znali pijukati pod badnjakom. Upravo to pijukanje je imalo simboliku da će biti mnogo pilića u kući. Sjećam se i svoga odlaska u crkvu tokom velikih snjegova, crkva je bila hladna, a potom dolazimo kući gdje je toplo i u krugu smo najbliže rodbine, za koju je rezervisan prvi dan, jedemo i otvaramo poklone", izjavio je Maleš, te dodao:

"Danas ima dosta odgovornosti, od toga da se pripremi poruka za vjernike, u nekoliko rečenica sažeti što je najbitnije velika je odgovornost, kao i organizacija služenja i jutarnja liturgija. Teško je i odgovorno, ali to je čar Božića, pa kad se s ljubavlju priđe tome, to se veoma lako sve završi".

Na kraju razgovora Maleš je kazao da je obilježavanje Božića različito kod ljudi, ali da se sveštenici trude prenijeti poruku vjernicima da se praznik obilježi na tradicionalne načine. U božićnoj poruci vjernicima Maleš je poručio da hrišćani trebaju pokazati da mogu biti i da jesu narod do ljubavi Božije.

"Mi hrišćani trebamo pokazati da možemo biti i da jesmo narod ljubavi Božije, narod koji u svim iskušenjima ovog vijeka može biti vjeran i častan. Osim što nam donosi radost veliku, Hristos nam donosi i daje mir Božji, a to je On sam. Zato božićno praznovanje i počinjemo pozdravom: Mir Božiji, Hristos se rodi!"