Haški tribunal
0

Jeleni Rašić godina zatvora zbog iznošenja lažnih izjava

FENA
Haški tribunal osudio je Jelenu Rašić, članicu tima Odbrane Milana Lukića, na 12 mjeseci zatvora zbog nepoštivanja suda. Ova presuda je donesena nakon što je Rašić priznala da je 2008. godine osigurala lažnu izjavu tri svjedoka u postupku protiv Milana Lukića, koji je nepravosnažnom presudom u julu 2010. osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine počinjene u Višegradu.

"Zločini koje je Rašić priznala su ozbiljni. Osiguravanje lažnog iskaza u bilo kojoj situaciji predstavlja direktno miješanje u sprovođenje pravde. Kada se tako nešto učini pred međunarodnim pravosuđem, to ima posljedice koje daleko sežu", navedeno je u presudi, prenosi u utorak BIRN Justice Report.

Odlukom Vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), Rašić je u presudu uračunato 78 dana koje je provela u pritvoru.

Haški tribunal je također odlučio da Rašić nakon izricanja presude pusti na uslovnu slobodu, a ukoliko u naredne dvije godine ne počini novo krivično djelo, neće morati da odsluži preostalih osam mjeseci zatvorske kazne.

"Odlučujući o tome da se Rašić pusti na uslovnu slobodu, Vijeće je uzelo u obzir teške uslove u kojima je optužena boravila kao jedina ženska pritvorenica u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, zatim njeno zdravstveno stanje, mladu životnu dob i činjenicu da joj je ovo prvi kazneni prekršaj", navedeno je u presudi MKSJ-a.

Optužnica protiv Rašić je podignuta u julu 2010. godine, nakon čega je uhapšena i prebačena u sjedište tribunala u Haagu.

Rašić se u septembru 2010. godine izjasnila da se ne osjeća krivom za nepoštivanje suda, te je u novembru iste godine puštena na slobodu do početka suđenja. U januaru 2012. potpisala je sporazum kojim je prihvatila krivicu za nepoštivanje suda.