Pierre Mirel
0

"Jedan od prioriteta treba biti reforma ustava BiH"

FENA
Pierre Mirel
Pierre Mirel
Jedan od prioriteta nove vlasti u Bosni i Hercegovini treba da bude reforma ustava u skladu s Evropskom poveljom o ljudskim pravima, izjavio je danas bh. novinarima u Bruxellesu evropski komesar za pitanje proširenja Pierre Mirel.

Mirel se pritom zapitao kako neko može uopće imati aspiracije za članstvo u EU ako svi građani te države nemaju pravo da budu birani.

U sklopu ustavnih reformi, navodi Mirel, potrebno je omogućiti da država bude funkcionalnija, što istovremeno ne znači da država treba biti unitarna. Jedan od ključnih prioriteta za narednu godinu BiH treba da bude i usvajanje zakona o popisu stanovništva budući da BiH može ostati samo jedna od dvije-tri zemlje na svijetu koja naredne godine neće imati popis, a popis je, ističe, od ključne važnosti za pretpristupne pregovore za EU.

Mirel je također naveo da potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, za razliku od nekih drugih zemalja, u BiH nije dovelo do rasta investicija zbog razlika u regulativi između entiteta te zbog nedostatka jedinstvenog ekonomskog prostora.