Najteži trenuci
196

Jecaji nad tabutima žrtava: Porodice se oproštaju od najmilijih koji konačno pronalaze smiraj

A. K.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Neizmjerna tuga se jutros nadvila nad Potočarima u kojima je prije 28 godina izvršena masovna egzekucija Bošnjaka. Brojni građani su već stigli u ovo mjesto, a porodice žrtava nad tabutima koji su izloženi u memorijalnom centru se uz jecaje opraštaju od svojih najmilijih.
U okviru kolektivne dženaze na godišnjicu genocida u dolini bijelih nišana danas će biti ukopano 30 žrtava, čiji posmrtni ostaci uglavnom nisu kompletirani. Međutim, porodice su odlučile dati saglasnost i u kabure spustiti ekshumirane ostatke svojih očeva ili braće.

Najteže trenutke u životu danas proživljavaju i Munevera i Mirsada jer ukopavaju oca Mehmeda Gerovića, koji je u vrijeme pogubljenja imao 50 godina.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

"Naš otac je pronađen u masovnoj grobnici Jasikovača koja pripada općini Bratunac. Identifikovan je 2009. godine, ali tijelo nije kompletno, pronađeno je vrlo malo kostiju. Međutim, mi smo odlučili da nakon 14 godina i on pronađe svoj smiraj", piča nam Mehmedova kćerka Mirsada.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Kroz suze nam kaže da je ponosna na svoga oca.

"Nije ruke okrvavio, na bolji svijet je otišao čistih ruku. Pravde nema, ali molim dragog Allaha da nepravda bude zgažena. Ubili su naše najmilije, promijenili su svima nama živote, a da nismo ni za šta krivi. Neka sve nose na duši, ako je imaju", dodaje Mirsada.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Od svih žrtava koje će danas biti ukopane, svega dva skeleta su u potpunosti kompletirana, dok ostali članovi porodica uglavnom će u kabure spustiti po nekoliko kostiju najmilijih.

Ove godine najstarija osoba koja će pronaći smiraj u Potočarima je 65-godišnjak, a najmlađi je 15-godišnjak.

Također, bit će ukopani i otac i sin, a na njihovoj sudbini je su vidljive razmjere mosntruoznosti genocida.

Naime, ubijeni su na istom mjestu, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u različitim masovnim grobnicama.

Kao što je poznato, danas se u Srebrenici obilježava godišnjica počinjenog genocida nad Bošnjacima, iz jula 1995. godine. U Potočarima se očekuje dolazak više hiljada osoba koje će odati počast ubijenima.