Sveučilišna klinička bolnica
0

Javno izvinjenje porodici preminulog Markičevića

FENA
Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar danas se javno izvinila porodici pokojnoga Marka Markičevića, devetnaestogodišnjeg studenta iz Lepenice kod Kiseljaka, što nije mogla ranije odgovoriti na tok njegovoga liječenja.

Inače, student Marko Markičević preminuo je u Sarajevu od meningokokne sepse, nakon što se prvobitno obratio liječnicima primarne zdravstvene zaštite u Mostaru i Klinike za infektologiju pri SKB-u Mostar.

U izvinjenju koje je sastavilo Povjerenstvo mostarskoga SKB-a u sastavu prim. dr. sc Monike Tomić, dr. med. prim. mr. dr. Zorana Rebca i dpl. ing. mediciske biokemije Ivana Brkića, s ravnateljem bolnice dr. Antom Kvesićem na čelu, stoji kako se nisu mogli ranije oglasit jer je liječnica koja je pokojnoga pacijenta primila na Klinici za infektivne bolesti bila na putovanju.

U daljem objašnjenju mostarskoga SKB-a stoji da je Povjerenstvo oformljeno odmah nakon saznanja za smrt Marka Markičevića kako bi istražilo razloge zašto se preminuli pacijent nije zadržao na liječenju.

Povjerenstvo je tako utvrdilo da se pacijent javio zbog povišene temeprature (39 stupnjeva), da je imao zažareno ždrijelo i da je 15 dana preležao gripu, ali da nije povraćao niti uzimao antibiotike.

Povjerenstvo je saznalo od liječnice na Klinici za infektologiju, gdje je Markičević poslan s dijagnozom: Dg: "St. febrilis", da je pacijent došao s uputnicom od liječnika opće prakse, i to bez pratnje i da je čekao u ambulanti kao i drugi pacijenti, tako da ništa nije ukazivalo na ozbiljnost njegovoga stanja.

"Prilikom pregleda bilo je vidljivo da je pacijent isrpljen temperaturom i da je blijed. U razgovoru je rekao da je prije desetak dana imao gripu, da se poslije oporavio, ali da je samo kašljucao. Od lijekova je popio samo paracetamol i povratio ga. Do dolaska u kliniku samo je jednom povratio, glavobolju, fotofobije negira. Ždrijelo, pluća, meningealni syndrom, lumbalne sukusije su negativni. Pacijentu je izmjerena temperatura 38,8 stupnjeva. S obzirom na to da se nije mogao utvrditi uzrok povišene temperature, liječnica na Klinici tražila je da se uradi Rtg pluća, sinusa i laboratorijski nalazi.

Uvidom u gore navedeno, Povjerenstvo za utvrđivanje toka liječenja preminulog Marka Markičevića donijelo je sljedeći zaključak:

  1. Povjerenstvo nije imalo na uvidu bitni medicinski dokument - specijalistički nalaz s dijagnozom, eventualnim dg. pretragama i terapijom koju je liječnica Klinike za infektivne bolesti dala pacijentu.

  2. Iz izjave liječnice s Klinike nismo sigurni jesu li obavljene predložene dijagnostičke pretrage.

  3. Od trenutka javljanja pacijenta u ambulantu primarne zdravstvene zaštite , zaključno s pregledom liječnice Klinike za infektologiju, smatramo da su medicinski postupci bili standardni, ispravni i u skladu s medicinskom doktrinom.

  4. O daljnjem tijeku liječenja pacijenta te o njegovu ishodu liječenja Povjerenstvo ne može dati svoj sud jer nje imalo na raspolaganju medicinsku dokumentaciju na osnovi koje bi moglo dati svoj stav", stoji u izvješću Povjerenstva Kliničke bolnice Mostar.