Skupština Kantona Sarajevo
0

Javna rasprava o Nacrtu zakona o zaštiti manjina

FENA
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici usvojili su i u tridesetodnevnu javnu raspravu uputili Nacrt zakona o zaštiti pripadnika nacionalnih manjina u Kantonu Sarajevo (KS).

Naki zastupnici su pohvalili način na koji je zakon napisan, dok su neki ukazivali na nedostatke, a svi su se složili da je ovakav zakon trebao biti donesen već davno budući da je isti zakon na državnom nivou donesen 2003. godine, a na federalnom 2008. godine.

Nekoliko zastupnika ukazalo je na problem u članu 9. kojim je osigurano podnošenje usmenih ili pismenih zahtjeva na jeziku nacionalne manjine. Organi uprave, javne ustanove i javna preduzeća u Kantonu dužni su omogućiti pripadnicima nacionalnih manjina da mogu podnositi usmene ili pismene zahtjeve, kao i obraćati se organima vlasti, na jeziku te nacionalne manjine.

Zastupnici su problematizirali plaćanje brojnih prevodilaca i načine na koje će se ovaj član zakona implementirati te pozvali na razmatranje istog u toku javne rasprave.

Kemal Ademović, dopredsjedavajući Skupštine KS-a, upozorio je da se mora znati šta su službeni jezici te da se on treba upotrebljavati u organima uprave.

Također, bilo je polemike i o tome koliko će novca trebati za provođenje zakona, a ministrica pravde i uprave Dijana Tabori naglasila je da će ovaj zakon biti osnova za osiguranje novca u rebalnsu ovogodišnjeg budžeta ili u budžetu za narednu godinu.

Sjednica je prekinuta na zahtjev Kluba SDA, a predsjednik Kluba SDA Elmedin Konaković, kazao je da je teška tačka na redu te da bi bilo dobro razmatrati je kada zastupnici budu odmorniji.

Sjednica će biti nastavljena sutra u 9 sati.

Zastupnici su stali kod tačke koja se odnosi na odluke o usklađivanju 14 kantonalnih javnih preduzeća sa Zakonom o javnim preduzećima u FBiH.