BiH
0

Japanska vlada donirala 162.982 eura

FENA
Vlada Japana donirala je 162.982 eura za tri projekta koja će se implementirati u Šipovu, Prijedoru i Kozarcu s ciljem održivog povratka i revitalizacije poljoprivrede.

U Ambasadi Japana u Sarajevu ugovore o grant iznosima za te projekte danas su potpisali otpravnik poslova japanske ambasade Futao Motai, direktor Zemljoradničke zadruge «Srp» iz Šipova Dževad Kudić, predsjednica Udruženja poljoprivrednika «Rakovčani» iz Prijedora Merima Crljenković i predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača «Agrarija» iz Kozarca Sead Cirkin.

"Cilj naše pomoći je da putem tri projekta osiguramo održive prihode za povratnike, učvrstimo egzistenciju onih koji su se već vratili te ohrabrimo nove povratnike da učine isto", kazao je Motai prilikom potpisivanja ugovora.

Za «Projekt održivog povratka u Šipovo kroz unapređenje poljoprivrede» Vlada Japana osigurala je 64.068 eura za kupovinu kombajna i traktora s pratećom opremom. Cilj projekta je da se unaprijedi poljoprivredna proizvodnja i time povećaju prihodi i unaprijede uvjeti života za 36 primarnih korisničkih porodica, te većem broju domaćinstava u Šipovu.

Vlada Japana osigurala je 41.154 eura za kupovinu traktora i prateće opreme za «Projekt održivog povratka u Prijedor kroz unapređenje poljoprivrede».

Od početka aktivnosti Udruženja poljoprivrednika «Rakovčani» proizvodnja mlijeka je u porastu te broj krava-muzara. Trenutno se prikuplja 1.500 litara mlijeka dnevno. Namjera projekta je osigurati prihode za 46 primarnih, te 150 sekundarnih korisnika. Očekuje se da će više od 800 domaćinstava u regionu imati koristi od tog projekta.

Vlada Japana je također osigurala 57.685 eura Udruženju poljoprivrednih proizvođača «Agrarija» iz Kozarca za kupovinu tri laktofriza, dva kombajna i druge opreme neophodne za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Kozarcu.

«Agrarija» proizvodi mlijeko za Mljekaru «Megle» u Bihaću, a projekt ima za cilj proširiti aktivnosti proizvodnje mlijeka na cijeli region Kozarca. Tri laktofriza bit će locirana u Kozaruši, Trnopolju i Kevljanima, a direktnu korist imat će 30 porodica.