BiH
0

Japan donira novac za tri škole u BiH

SRNA
Vlada Japana dodijelila je grant od 198.310 eura za rekonstrukciju i opremanje osnovnih škola u Derventi, Žepču i Gradišci.

Ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki potpisat će sutra ugovore o dodjeli sredstava sa direktorima osnovnih škola "19. april" iz Dervente Dragicom Đekić, "Kozarska djeca" iz Gradiške Zorom Makešević i "Abdulvehab Ilhamija" iz Žepča Suvadom Hadžićem, saopšteno je iz japanske Ambasade.

Derventska Osnovna škola "19. april" 2010. godine pretrpjela je veliku štetu od poplave zbog čega je neophodna sanacija školskog objekta kako bi se obezbijedili bolji uslovi za odvijanje nastave.

Vlada Japana osigurala je 89.254 eura za zamjenu spoljne stolarije, sanaciju sanitarnih čvorova, te nabavku novog namještaja. Ovaj projekat bit će realizovan u saradnji sa opštinom Derventa.

Zbog starosti školskog objekta u kojem je smještena Osnovna škola "Kozarska djeca" u Gradišci spoljna stolarija je dotrajala i oštećena, a postoji problem zagrijavanja učionica. Vlada Japana dodijelila je grant od 69.704 eura koji će biti iskorišten za zamjenu stolarije i sanaciju sanitarnih čvorova.

Zgrada u kojoj je smještena Osnovna škola "Abdulvehab Ilhamija" u Žepču sagrađena je prije skoro 40 godina i postoji rizik od urušavanja podova i zapaljenja električnih instalacija.

U okviru ovog projekta, za čiju će realizaciju Vlada Japana donirati 39.352 eura, bit će urađena zamjena podova i unutrašnje stolarije, sanacija sanitarnih čvorova, te zamjena električnih instalacija.

Vlada Japana pridaje veliku važnost projektima iz oblasti osnovnog obrazovanja, a od 1996. godine do danas donirala je više od 40 miliona eura, od čega 20 miliona eura u okviru grant podrške za obnovu i opremanje osnovnih škola širom BiH.

Ove godine u okviru grant podrške za temeljne projekte Vlada Japana obezbijedila je 287.410 eura za četiri osnovne škole u BiH.

Ceremonija potpisivanja ugovora biće održana u 12.00 časova u Ambasadi Japana u Sarajevu.