BiH
0

Janša: BiH ozbiljnija prijetnja po sigurnost Balkana nego Kosovo

FENA
Slovenski premijer Janez Janša, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom, izjavio je u ponedjeljak da budućnost Bosne i Hercegovine, još uvijek podijeljene na dva entiteta, predstavlja "ozbiljniju" prijetnju po stabilnost Balkana nego Kosovo.

"Bosna i Hercegovina predstavlja ozbiljniji problem po sigurnost zapadnog Balkana", rekao je on pri susretu u Ljubljani sa stranim novinarima.

"Za Kosovo je jasno ono što će se desiti, pitanje je samo kako će doći do toga", rekao je, nagovještavajući da se radi o nezavisnosti ove pokrajine pod međunarodnim nadzorom.

"Za Bosnu i Hercegovinu nakon rata (1992-1995), sastavljenu od dva entiteta, ujedinjenu slabim centralnim institucijama, perspektive nisu tako jasne", ocijenio je on.

"Treba prije svega vidjeti da li Dejtonski sporazum od 21. novembra 1995., koji je okončao rat i doveo do stvaranja tih institucija, funkcionira", ocijenio je slovenski premijer.

Trajno, "nije moguće imati jednu državu koja ne može administrativno postojati sama i kojoj su za njeno funkcioniranje potrebni međunarodni predstavnici", dodao je on, aludirajući na visokog predstavnika međunarodne zajednicee BiH Miroslava Lajčaka.

Bosna i Hercegovina je potresena 2007. političkom krizom, koja je početkom novembra kulminirala ostavkom predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića.