BiH
0

Jači zemljotres zatresao područje na granici između BiH i Hrvatske

Klix.ba
Jače podrhtavanje tla osjetilo se jutros na području u blizini granice BiH i Hrvatske, 15-ak kilometara južno od Livna.

Zemljotres magnitude 4,8 stepeni prema Richterovoj skali, a VI stepena prema Merkalijevoj skali, dogodio se u 8:58 minuta na 13 km od Trilja i 39 km od Splita u Hrvatskoj, na dubini od dva kilometra.

Kako je za Klix.ba rečeno u Federalnom seizmološkom zavodu, zemljotres se desio na području hrvatske općine Sinj, ali se osjetio u cijeloj zapadnoj Hercegovini.

Zemljotresi ove jačine izazivaju osjetna drmanja pokućstva te se čuju zvukovi potresa. Znatnija oštećenja su rijetka. Hrvatski mediji izvještavaju da se prvo čuo huk, a onda se sve zatreslo.

Prema izvještaju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, iako potresi ovog intenziteta mogu izazvati materijalne štete na građevinskim objektima do sada pri općinskim službama za Civilnu zaštitu u Livnu i Tomislavgradu nisu zaprimljene eventualne dojave o materijalnim štetama.

"Trenutno se nalazimo u obilasku naselja i mjesta oko Buškog jezera gdje je epicentar potresa u blizini i evidentiran te u razgovoru sa ljudima i samim neposrednim uvidom nismo zamijetili oštećenja na stambenim objektima“, kazao je pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu općine Tomislavgrad Jozo Jakić.

On je dodao da su posebno pregledali starije izgrađene objekte od kamena u naseljima oko jezera te da također nisu zamijetili oštećenja.