BiH
1

Jablanica: Požar se oteo kontroli, vatra se spušta prema kućama

Piše: A. U.
Požar u Jablanici prošlog ljeta (Foto: Klix.ba)
Požar u Jablanici prošlog ljeta (Foto: Klix.ba)
Požar na Draganjskoj planini, u predjelu Prenja u jablaničkoj općini, ugrozio je mještane okolnih sela. Vatra je ugrozila Draganovo selo, Ravnu, Bijelu i Tretišće. Na suzbijanju požara radi 50-ak ljudi, a zatražena je i pomoć iz zraka.

"Požar je aktivan već četiri, pet dana. U petak se otrgao kontroli. U petak i subotu je bio strahovito snažan u svim pravcima. Ugrožena su sela Bijela, Dragan Selo. Požar je još uvijek aktivan, a situacija najviše ovisi od vremenskih uslova, vjetra i sl. Razbuktava se i dalje i spušta niz padine prema selu Tretišće", izjavio je za Klix.ba Omer Nezirić iz Civilne zaštite Jablanica.

Pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH su zatražili vatrogasci jedinice iz Jablanice, budući da samo ljudstvo nije moglo učiniti mnogo.

Helikopter je na terenu djelovao dva sata, a vatrogasci su zatražili da im na raspolaganju bude i sutra. Apel za pomoć upućen je i lokalnom stanovništvu.

"Na suzbijanju požara radi nekih 50-ak ljudi. Problem je što je teren takav da je požaru gotovo nemoguće pristupiti. Radi se o gotovo okomitoj strmini", rekao nam je Nezirić.

Vatra je uništila već nekoliko hektara šume i niskog rastinja, s obzirom na to da se širila u više pravaca.