BiH
373

Počinili su genocid: Popoviću i Beari potvrđene doživotne kazne zatvora!

Piše: Edita Gorinjac
Patrick Robinson (Foto: Screenshot)
Žalbeno vijeće Haškog tribunala je izreklo konačne presude petorici oficira Vojske Republike Srpske optuženoj za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995. godine. Glavni sudija Žalbenog vijeća Haškog tribunala je Patrick Robinson. Robinson je kazao da je Žalbeno vijeće utvrdilo da su Popović i Beara krivi za udruživanje radi genocida u Srebrenici.

Popoviću je potvrđena presuda za genocid i potvrđena doživotna kazna zatvora, kao i Beari. Nikoliću je izrečena, odnosno potvrđena, kazna od 35 godina zatvora. Miletić je dobio kaznu zatvora od 18 godina, umjesto ranijih 19. Pandurević je također proglašen krivim i dobio je kaznu zatvora od 13 godina, tačnije ta kazna mu je potvrđena, međutim njima se u kaznu računa i vrijeme provedeno u pritvoru.

Pretresno vijeće, u prvostepenom postupku, osudilo je Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu na doživotni zatvor, Dragu Nikolića na 35 godina, Radivoja Miletića na 19 godina zatvora i Vinka Pandurevića na 13 godina zatvora.

Osim njih, u istom predmetu, Ljubomir Borovčanin je osuđen na 17 godina zatvora, ali na njegovu presudu nije uložena žalba. Također, u ovom predmetu se sudilo i Milanu Gavri koji je umro, pa je Žalbeno vijeće u maru 2013. godine presudu kojom se osuđuje na pet godina zatvora proglasilo pravosnažnom.

Porodice čekaju izricanje presuda

"Mi znamo kakve se igre igraju, tako da nas bilo kava presuda neće iznenaditi. Jedino kod Popovića i Beara je u presudi riječ genocid, kod ove trojice nisu i za nas te presude gdje nema riječi genocid, a neko je bio oficir ili je nosio neki drugi čin, ne važe. U tom slučaju ako nije presuđen genocid to smatramo nagradom za zločinca i ponovnom kaznom za žrtvu. Vidjet ćemo kako će se ovo danas odvijati i kako će presuda glasiti", rekla je za Klix.ba Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", koja prati suđenje u Hagu.

Na početku izricanja presude predsjedavajući Žalbenog vijeća je podsjetio na dijelove optužnice u ovom slučaju te podsjetio na prvostepene presude Pretresnog vijeća ovim pripadnicima Vojske RS-a.

On je podsjetio da to da su uložene žalbe nakon prvostepene presude. Popović i Miletić su se žalili na to da je Pretresno vijeće pogriješilo i da su dobili presude za nešto što ne stoji u optužnici, kao i Pandurević. Predsjedavajući Žalbenog vijeća je kazao da to Vijeće ne smatra da je žalba opravdana i odbacuje je uz izdvojeno mišljenje jednog sudije.

Papović, Miletić, Beara i Nikolić su osporavali vjerodostojnost svjedoka, ali Žalbeno vijeće je odbacilo argumente kojima se osporava načelna vjerodostojnost svejdoka. Oni su također osporavali ukupan broj ubijenih žrtava, ali Žalbeno vijeće je odbacilo i te argumente, kazao je predsjedavajući Vijeća.

Žalbeno vijeće je odbacilo i argumentaciju Popovića i Beare vezano za njihov alibi, gdje su pokušali dokazati da nisu bili prisutni tokom zločina. Predsjedavajući je rekao da Pretresno vijeće tu nije počinilo grešku.

Žalbeno vijeće je odbacilo argumente žalilaca Popovića i Beare vezano za genocidnu namjeru. Vijeće je zaključilo da Pretresno vijeće nije pogriješilo u dokazivanju genocidne namjere i odbacilo je njihove argumente.

Također, Žalbeno vijeće smatra da su Popović i Beara krivi za udruživanje radi počinjenja genocida u Srebrenici.

Miletić nije uspio dokazati da je Pretresno vijeće pogriješilo kada ga je optužilo za diskriminatornu namjeru, rekao je Robinson. Pretresno vijeće nije pogriješilo ni kada je utvrdilo da je Miletić kriv za zločin protiv čovječnosti. Ukida se osuđujća presuda Miletiću za zločin protiv čovječnosti, a u vezi s muškarcima koji su prešli Drinu. Ovo se odnosi na jedan dio optužnice u Miletićevom slučaju.

Nisu bili dio UZP-a u Trnovu

Žalbeno vijeće je uvažilo žalbe Beare, Popovića i Nikolića, a vezano za prvostepenu presudu kojom su bili proglašeni krivima za zločin nad šestoricom Bošnjaka, Srebreničana, ubijenih kod Trnova, a koje su ubili pripadnici jedinice Škorpioni. Paravojna formacija Škorpioni u julu 1995. godine na svirep je način ubila šestoricu Bošnjaka iz Srebrenice, zločin su snimili, a snimci su obišli svijet.

"Žalbeno vijeće želi primijetiti da se Pretresno vijeće nije bavilo pitanjem jesu li pripadnici jedinice Škorpioni bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata i njegovi zaključci ne omogućuju izvođenje takvog zaključka. Nakon što je razmotrilo zaključke Pretresnog vijeća i razmotrilo predočenu argumentaciju, Žalbeno vijeće uz suprotno mišljenje sudije Mandiaye Niang, nije uvjerenja da se može utvrditi postojanje veze između Škorpiona i nekog člana UZP-a kojom bi se utvrdila odgovornost članova UZP-a za ubistva kod Trnova. Zato, žalbeno vijeće uz suprotno mišljenje sudije Niang prihvata tu žalbenu osnovu Beare i Popovića te im ukida osuđujuću presudu za genocid, istrebljenje i progon, kao zločine protiv čovječnosti i ubistvo, kao kršenje zakona i običaja ratovanja u mjeri u kojoj se tiču ubistava kod Trnova", pročitao je Robinson.

Presuda je ukinuta i Nikoliću, a vezano za isti zločin kod Trnova.

Žalbeno vijeće je razmotrilo tvrdnje Miletića da nije bio savjetnik Ratka Mladića u Glavnom štabu Vojske RS-a. Žalba je odbačena. Miletić je tvrdilo i da je Pretresno vijeće precijenilo njegovu funkciju u izvještavanju Glavnog štaba. Žalbeno vijeće smatra da on to nije uspio dokazati.

Miletić je odgovoran za situaciono uslovljena ubistva u Potočarima i mogao ih je predvidjeti, potvrdilo je Žalbeno vijeće. Njegovo znanje je bilo dovoljno da je mogao procijeniti da će do tih ubistava doći. Žalbeno vijeće smatra da primijenjujući ispravno pravni standerd se ne može zaključiti da Miletić nije odgovoran za situaciono uslovljena ubistva u Potočarima, s toga ga je proglasilo krivim za ove ratne zločine.

Pandurević se žalio na presudu kojom se osuđuje da je znao i pomagaao ubistva s genocidnom namjerom.

Nova osuđujuća presuda Pandureviću

"Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje sudije sudije Niang, je ukinulo oslobađajuću presudu Pandureviću za istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti, kao i oslobođajuće presude za pomaganje i podržavanje ubistva kao kršenje zakona i običaja ratovanja i progon kao zločin protiv čovječnosti putem ubistva. Žalbeno vijeće uz suprotno mišljenje sudije Pocara, izriče novu osuđujuću presudu Pandureviću za te zločine. Konačno, u svijetlu te nove presude Žalbeno vijeće poništava osuđujuću presudu za komandnu odgovornost Pandureviću za iste zločine koje su počinili njegovi podređeni. Tužilaštvo tvrdi da je Pretresno vijeće pogriješilo kada je Pandurevića oslobodilo krivnje za pomaganje i podržavanje progona putom ubistva zarobljenika u Milićima. Uz suprotno mišljenje sudije Nianga zaključujemo da je Pretresno vijeće pogriješilo kada Pandurevića nije osudilo za pomaganje i podržavanje zločina putem ubistva kao zločina protiv čovječnosti u vezi sa milićkim zarobljenicima. Ukida mu se oslobadajuća presuda. Uz suprotno mišljenje sudije Pocara, izriče mu se nova presuda u tom pogledu", pročitao je Robinson.

Međutim, u nekim drugim slučajevima, koji se odnose na druge dane, pandurević je proglašen krivim po komandnoj odgovornosti. On nije kaznio progon kao zločin protiv čovječnosti koji su počinili njegovi podređeni između jula 13. i 16. jula 1995. godine.