Ni klijenata, ni podrške države
96

FOTO / Izrada fotografija - zanat koji izumire

Piše: Adisa Pobrić
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Ne sjećate se kada ste posljednji put izradili fotografije u fotografskoj radnji? Gostima snimke sa vjenčanja, godišnjica, okupljanja ili rođenja djece pokazujete na kompjuteru? Niste jedini. Nastave li se dosadašnji trendovi, u našoj zemlji uskoro će i malobrojne fotografske radnje koje postoje biti prinuđene da stave ključ u bravu.
Klasični film gubi bitku protiv kartica
Klasični film gubi bitku protiv kartica
U najboljem slučaju opstat će nekoliko najvećih, iako ni danas ova djelatnost nije isplativa, pesimistično poručuju iz fotoradnji u Sarajevu.

Razvojem digitalnih aparata, kompjutera, mobitela i interneta osjetno je pao promet u ovim radnjama, a poseban udar na njihovo poslovanje donijela je odluka da se pri izradi ličnih dokumenata fotografisanje vrši u nadležnim MUP-ovima.

Nekad unosan posao više se ne isplati

"Već godinama od oktobra do marta vlada potpuno mrtvilo. U toku ljeta bude nešto posla, ali je sve to ekonomski neopravdano", kaže za Klix.ba fotograf studija MH Hadžić, Mufid Hadžić. Njegova radnja s tradicijom od 65 godina jedna je od najpoznatijih u Sarajevu i ne pomišljaju na promjenu djelatnosti, ali ističe da se zbog slabog prometa malo ulaže u nove tehnologije.

Svijetlu tačku u njihovom poslovanju predstavljaju trenuci kada ljudima dosadi da pregledaju fotografije na kompjuteru ili im bude dosta gubljenja dragih uspomena zbog propadanja fotofilmova.

"Ponekad donesu 300, 500 pa i 1.000 fotografija na izradu", otkriva nam Hadžić. Povoljne cijene i popusti na veći broj fotografija ipak nisu dovoljni da privuku dovoljan broj mušterija kako bi se posao isplatio.

Ko danas izrađuje fotografije

S tim se slažu i iz foto Zooma. Zato se se pored izrade fotografija okrenuli prodaji baterija, albuma, okvirova, ukrasnih kugli... Kao i u drugim radnjama, i njima najčešće donose snimke s godišnjih odmora, vjenčanja, rođenja djece...

"Fotografije izrađuje ko je naučio i ko ima novca", kažu nam u Zoomu, ali dodaju da je takvih vrlo malo. Zato prognoziraju da će uskoro ostati tek tri ili četiri radnje i to one na udarnim lokacijama u gradu.

Foto Centar (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Foto Centar (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mihret Halilović iz Foto Centar je utiska da nije problem u cijeni, već da su ljudi izgubili naviku da izrađuju fotografije.

"Problem nastane kad shvate da po deset godina nisu izradili nijedne fotografije, kad počnu da ih traže po kompjuteru ne znaju u kojem su im folderu, pa se desi da im pregori hard disk... To je polučilo rezultate", priča Halilović.

Fotografisanje u MUP-ovima dodatno ugrozilo posao

Međutim, bez fotografija za CIPS dokumente i oni su značajno oštećeni.

"U pitanju je smanjenje prometa i do 100 KM dnevno. Propali su mnogi manji fotografi, amateri, priučeni i drugi, koji su otvarali radnje u blizini mjesta gdje se vade dokumenti i od toga živjeli i prehranjivali svoje porodice", ističe Halilović.

On navodi primjer drugih zemalja koje nisu, kao naša, htjele da unište jednu djelatnost, pa se u Foto Centar za potrebe uposlenika ambasada i drugih stranih državljana izrađuju fotografije za dokumente po njihovim striktnim pravilima.

"Mi u našoj radnji fotografišemo za američke, holandske, hrvatske, njemačke i druge pasoše, ali ne i za naše", navodi Halilović. Kao i njegov kolega iz MH Hadžić, ističe kako je posebna tema stručnost i kvalitet fotografija na sadašnjim CIPS-ovim dokumentima i pitanje zašto je država napravila potez kojim im je uskratila glavni posao.