BiH
39

Iznad smoga Sunce sija: Koliko je opasno zagađenje zraka u Zenici i Sarajevu

Piše: N. Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
Sarajevo, jutros oko devet sati (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša predložilo je jučer plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, te se očekuje da Vlada KS usvoji ovaj prijedlog.

Interventne mjere u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo između ostalog podrazumjevaju upozorenje rizičnim grupama stanovništva za smanjenje kretanja i apel vozačima za smanjenje korištenja privatnih automobila, te zabranu korištenja otpada i biomase u pogonima. Toplane bi trebale smanjiti potrošnju gasa i drugih goriva uz uvjet da se temperature u prostorima koje se zagrijavaju smanje za jedan posto.

Ovaj prijedlog plana naći će se pred Vladaom KS od koje se očekuje njegovo usvajanje. Stručnjak za kvalitet zraka Martin Tais za Klix.ba kaže, međutim, da još uvijek nismo ni blizu donošenja ovih mjera, ni u Sarajevu, ni u Zenici, koja ima isti problem ovih dana.

"I prije je postojao ovakav prijedlog koji je danas dorađen za Kanton Sarajevo, a takav plan ima i Zenica. Međutim, situacija u oba ova grada još nije ni blizu takva da se donesu ove mjere", rekao je Tais.

Bolje nego prethodnih dana

Dodaje kako je jučer u 15 sati u zraku u Sarajevu bilo 350 mikrograma prašine po kubnom metru, a sumpor dioksida 160 mikrograma. Kada je riječ o Zenici, prašine je bilo oko 100 mikrograma, a sumpordioksida od 354 do 600 mikrograma.

"Mnogi u ovakvim situacijama upiru prstom u ArcelorMittal, međutim, on nije ni jedini ni najveći zagađivač u Zenici u kojoj se troši dosta uglja, a u kojem je 4 posto sumpora. Osim toga, tu su i druge fabrike, osim ArcelorMittala. U Sarajevu, eto, nema industrije, pa opet imamo zagađenje", rekao je Tais.

Napominje kako je situacija sada nešto bolja u odnosu na prethodne dane, jer je bilo vjetra koji je koliko-toliko iščistio zrak. "Prije nekoliko dana u Sarajevu je bilo i 700-800 mikrograma sumpora, sada je to, evo, i pet puta manje, tako da je situacija poprilično povoljnija", zaključio je.

U Federalnom hidrometeorološkom zavodu navode kako će se slično vrijeme u našoj zemlji zadržati i do kraja sedmice, što znači da će se magla i zagađen zrak zadržati u Sarajevu i Zenici, koji su smješteni u kotlinama.

"Nešto slabijeg vjetra i sunčanih intervala bit će u petak, dok će u ostalim danima do kraja sedmice biti uglavnom oblačno vrijeme, bez padavina, što znači da će se magla zadržati u kotlinama", kazala je meteorologinja Ismira Ahmović.

Zagađenje zraka kojem su u proteklim danima posebno izloženi građani Sarajeva i Zenice može biti itekako opasno po zdravlje te najčešće utječe na respiratorni sistem, kazala je za Klix.ba dr. Aida Vilić-Svraka, specijalista higijene i zdravstvene ekologije u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

"Aerozagađenje može dovesti do niza respiratornih oboljenja, od akutnog i hroničnog bronhitisa do težih oblika poput astme. Ono negativno utječe i na oči, te može izazvati peckanje pa čak i upale, a u slučaju duže izloženosti zagađenju može doći čak i do malignih oboljenja. Posebno su ugroženi ljudi sa srčanim i oboljenjima pluća, kod kojih u ovakvim situacijama dolazi do pogoršanja bolesti", kazuje naša sagovornica, dodajući kako su posebno ranjive kategorije stanovništva još starci, djeca i trudnice.

Jesti voće i povrće i ići na planinu

Ona, stoga, preporučuje da se u ovim danima kada je zrak vidno zagađen što manje vremena provodi na otvorenom prostoru.

"U zraku je ovih dana pojačano prisustvo sumpor dioksida i čestica čađi zbog čega je dobro prilikom boravka na otvorenom disati kroz šal kojim bi trebalo pokriti i usta i nos, jer se tako smanjuje mogućnost unošenja tih čestica u organizam. Inače, treba disati kroz nos, odnosno ne držati otvorena usta. Također, potrebno je prilagoditi i ishranu u ovim danima, te tako treba konzumirati što više voća i povrća te toplu supu", kazala je Vilić-Svraka.

Dodaje kako je u novonastaloj situaciji preporučljivo posjećivati planine i ići na veću nadmorsku visinu.

"Sarajevo i Zenica su u kotlini i u zimskim uvjetima je zbog niskih temperatura onemogućeno strujanje zraka što i dovodi do toga da zagađeni zrak ostaje u kotlinama. Iz tog razloga treba koristiti vikende za odlazak na planinu, kako bi se vrijeme provodilo na čistom zraku", navela je ona.

Ističe kako su se u ovakvim situacijama ranije donosile mjere kojima se utječe na smanjenje proizvodnje u fabrikama zagađivačima, ili kojima se smanjuje broj automobila na ulicama, ali da je ta odluka na nadležnim institucijama.