BiH
0

Izmjene i dopune Statuta Grada Sarajeva

FENA
Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je danas Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Grada Sarajeva.

Osnovni razlog izmjena i dopuna Statuta bio je taj što nije usaglašavan s propisima koji su donošeni od 1998. do danas, te su pojedine odredbe Statuta bile u koliziji sa sadašnjim zakonima, ili su bile zastarjele pa su nudile drugačija rješenja, što nije bilo prihvatljivo, kazao je predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Marin Ivanišević.

Jedna od najvećih kočnica u radu Gradskog vijeća bio je član 23. Statuta u kome nije bilo moguće dopuniti GV na način na koji je to bilo traženo, zato što odredbe Statuta to nisu predviđale i zato je bilo neophodno izvršiti izmjene koje su i učinjene, kazao je Ivanišević.Istakao je da je ovo samo prva faza izmjena Statuta, a druga faza je uvjetovana donošenjem Zakona o principima lokalne samouprave u KS-u.

Usvojen je i amandman da predsjedavajući GV-a obavlja svoju dužnost u pravilu profesionalno, a zamjenici volonterski, o čemu odlučuje Gradsko vijeće.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac podržala je izmjene i dopune Statuta naglasivši da je intencija bila kada se prišlo promjenama Statuta Grada da se na pravilan način utvrdi način izbora vijećnika u Gradsko vijeće.

“Već drugu godinu radimo bez dva vijećnika u Gradskom vijeću i ovo gradsko vijeće pola mandata je radilo u nepotpunom sastavu. Mislim da treba odmah raditi na tome da se pristupi popuni Gradskog vijeća”, kazala je ona.

Preciznije smo, na moju inicijativu, uredili Kolegij gradonačelnika koji do sada statutarno nije bio. Radi se o tome da po Statutu zamjenici gradonačelnika u potpunosti zamjenjuju sa svim pravima i ovlaštenjima gradonačelnika kada je on odsutan. U svim ostalim pitanjima gradonačelnik ima obavezu da blisko sarađuje, odnosno konsultuje se sa zamjenicima, kazala je gradonačelnica.

Naglasila je da postoje preklapanje poslova kada su u pitanju jedinice lokalne samouprave i kantona.

Ta pitanja bi trebalo što prije riješiti i apelujem da se to riješi na nivou Skupštine KS-a, kazala je Borovac.

Gradsko vijeće usvojilo je Analizu privrednog razvoja i zapošljavanje u Gradu Sarajevu za 2007. godinu.

U određenjima prema strateškim ciljevima razvoja u Gradu Sarajevu treba posebno definirati smjernice za intenzivan razvoj turizma, odnosno stvaranja uvjeta za korištenje postojećih resursa i razvijanje novih, a posebno stvaranje planskih i infrastrukturnih uvjeta za izgradnju kvalitetnih hotelskih kapaciteta i drugih atraktivnih sadržaja, da bi se omogućio dolazak turista u Grad Sarajevo i njihovo duže zadržavanje, uz kvalitetan obilazak Sarajeva i organizaciju izleta u okolici Sarajeva, zaključeno je.

Usvojena je i Informacija o stanju zanatstva u Gradu Sarajevu.

Gradsko vijeće zadužilo je gradonačelnicu da Gradskom vijeću predloži analizu stanja u oblasti zanatstva u Gradu Sarajevu i to radi ocjene atraktivnosti starih i tradicionalnih zanata s aspekta turističke ponude, a čiji rezultati bi bili osnova za utvrđivanje starih i tradicionalnih zanata od interesa za Grad Sarajevo i ciljeva njihovog očuvanja i razvoja koje bi Grad Sarajevo mogao podržati određenim mjerama i značajnim budžetskim poticajima, a u funkciji intenzivnog razvoja turizma.

Gradsko vijeće donijelo je odluke o usvajanju regulacionih planova „Širokača“ i „Individualno stanovanje Rajlovac“ s prijedlozima odluka o provođenju tih regulacionih planova.

Utvrđen je i Nacrt Odluke o usvajanju Regulacionog plana „Park šuma Hum“ s Nacrtom Odluke o provođenju Regulacionog plana „Park šuma Hum“ te je upućen u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Donesena je i Odluka o načinu izvršavanja poslova iz samoupravnog djelokruga Grada Sarajeva u oblasti srednjeg obrazovanja te je usvojen i Izvještaj o učešću Grada Sarajeva u vannastavnim aktivnostima srednjih škola u 2007.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva nije usvojilo Prijedlog Odluke o osnivanju Javne ustanove „Gradski centar kulture Sarajevo“.

S obzirom na to da nije bilo utvrđenih nekorektnosti, odnosno da je Odluka pripremljena u skladu sa zakonom i da su to konstatovala i radna tijela, nije bilo razloga da se u pogledu formalnopravne ispravnosti odluke danas odluka ne donese, kazala je novinarima gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.

Vijećnici SDP-a ne žele da se formira ova ustanova samo iz razloga što, u skladu da zakonskim propisima, gradonačelnik odlučuje o imenovanju Upravnog i Nadzornog odbora, kazala je gradonačelnica.