Potpisan sporazum
0

Izgradnja stanova za 11 porodica u Starom Gradu

FENA
Potpisivanje Generalnog sporazuma o načinu realizacije projekta “Izgradnja objekta kolektivnog stanovanja, lokalitet Baruthana - Vasin Han za trajno stambeno zbrinjavanje interno raseljenih porodica” organizirano je danas u prostorijama Općine Stari Grad.

Riječ je o objektu koji je namijenjen za trajno stambeno zbrinjavanje 11 interno raseljenih porodica iz Starog Grada.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad Sarajevo finansirat će ovaj projekt, dok je implementator Humanitarna organizacija Hilfswerk Austria International.

Sporazum su potpisali Zilha Ademaj, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo, Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, i Suzana Jašarević, šefica misije Humanitarne organizacije Hilswerk Austria International

Ovim sporazumom potpisnici će definirati način realizacije projekta “Izgradnja objekta kolektivnog stanovanja Baruthana", čija je ukupna vrijednost oko 700.000 KM.

Kako je istaknuto prošle godine izgrađen je objekt u starogradskom naselju Brusulje za devet interno raseljenih porodica s područja Starog Grada.

Načelnik Općine Stari Grad istakao je da je ova kategorija interno raseljenih tačnije onih koji su izbjeglice u svom gradu bila do sada zanemarena te istakao zadovoljstvo što se i o njima počelo voditi računa.

Kako je istakla ministrica Ademaj kad se riješi problem još 11 porodica na području općine Stari Grad ostaju još 22 porodice u kategoriji raseljenih osoba, a u Kantonu Sarajevo još 156 porodica kojima nije riješen status. Ademaj je istakla da bi se problem interno raseljenih mogao riješiti u naredne dvije godine.