Sastanak Hadžić - Hajdaš Dončić
25

Izgradnja mosta kod Svilaja mogla bi početi već u junu

Piše: N. Jamaković
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić danas se u Sarajevu sastao sa ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Sinišom Hajdašom Dončićem, kako bi razgovarali o zajedničkim infrastrukturnim projektima dviju zemalja.
Damir Hadžić i Siniša Hajdaš Dončić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Damir Hadžić i Siniša Hajdaš Dončić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U prvom se redu na sastanku govorilo o izgradnji mostova, mostu Svilaj preko rijeke Save i mostu u Gradišci, o kojima se u proteklim mjesecima dosta govorilo. Ministri su na konferenciji za medije nakon održanog sastanka istakli zadovoljstvo razgovorima, a ministar Hadžić je najavio kako će ponude za izbor izvođača radova na izgradnji međudržavnog mosta kod Svilaja biti otvorene 18. marta te da bi izgradnja mogla početi već u junu ove godine.

Razlika u cijeni

Napomenuo je kako su novac za gradnju osigurale i BiH i Hrvatska, a riječ je o mostu koji će povezati Hrvatsku i BiH na autocesti koridora 5C. Hadžić je također istakao kako je most u Gradišci vrlo značajan, jer se nalazi na jednom od dva granična prijelaza preko kojih će se odvijati izvoz robe u Hrvatsku, nakon što ona uđe u Evropsku uniju 1. jula.

"Kod ovog se mosta pojavila razlika u definiranoj cijeni, ranije je ona bila 27 miliona eura, a sada iznosi 42 miliona. Formirano je radno tijelo kako bi se komunikacija između dviju strana intenzivirala i kako bi se racionalizirali troškovi", istakao je Hadžić.

Građevinska dozvola

Ministar Hajdaš Dončić je dodao kako će vrlo brzo, za 3-4 sedmice, biti izdata građevinska dozvola za gradnju mosta u Gradišci, ali i da je potrebno uraditi reviziju projekta i uključiti pristupne ceste, što znači da gradnja može krenuti najranije početkom sljedeće godine. On je na upit novinara kazao i kako postoji više rješenja za povezivanje juga Hrvatske preko Neuma te da ih ne može komentirati prije 1. jula, odnosno obavljenih analiza.

Ministar Hadžić je naveo kako je ovom prilikom naša zemlja još jednom dobila podršku susjedne Hrvatske kada je riječ o preuzimanju kontrole nad bh. nebom, te da bi BiH taj posao trebala završiti do kraja aprila 2014. godine.