BiH
1

Izetbegović u Azerbejdžanu: Sastanci na najvišem nivou

FENA
Predsjedavajući Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović doputovao je u Baku gdje je dočekan na najvišem državnom nivou.

Svečana ceremonija priređena je ispred predsjedničke palače Zugulba u Bakuu, gdje je Izetbegovića dočekao predsjednik Republike Azerbejžan Ilham Aliyev.

Nakon tete-a-tete susreta Izetbegovića i Aliyeva održan je sastanak delegacija BiH i Republike Azerbejdžan.

Tokom sastanka razgovarano je o unapređenju saradnje dviju prijateljskih zemalja, na političkom, ekonomskom i kulturnom planu.

Izetbegović je naglasio važnost ekonomske saradnje i kazao kako u BiH postoje brojne mogućnosti za ulaganja te pozvao Aliyeva da posjeti BiH.

Predsjednik Republike Azerbejdžan izrazio je zadovoljstvo dolaskom Izetbegovića i delegacije BiH te kazao da će ova posjeta dati novu dinamiku odnosima dviju zemalja.

Izrazio je interes Azerbejdžana za ulaganja u BiH.

Nakon susreta delegacija dviju država, u prisustvu Izetbegovića i Aliyeva potpisana su tri sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Azerbejdžan.

To su Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja i Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, koje je uime BiH potpisao ministar sigurnosti Sadik Ahmetović.

U izjavama za medije, Izetbegović i Aliyev su istakli zadovoljstvo današnjim susretom te potpisivanjem sporazuma između BiH i Republike Azerbejdžan.

Kazali su da će u budućnosti odnosi dviju prijateljskih zemalja biti unapređivani, kako na političkom, tako i na ekonomskom i kulturnom planu.

Naglasili su da postoje mogućnosti za investiranje Republike Azerbejdžan u BiH i da je to od obostranog interesa.

Izetbegović se sastao i s predsjednikom Parlamenta Republike Azerbejdžan Ogtayem Asadovim.

Razgovarano je o saradnji parlamenata dviju prijateljskih zemalja te mogućnostima unapređenja odnosa.

Izetbegović je prisustvovao, zajedno s ministrom za ekonomski razvoj Azerbejdžana Shahinom Mastafayevim, bussines-forumu na kojem je učestvovalo 50 kompanija iz Azerbejdžana i BiH.

Tokom ovog privrednog susreta potpisan je Memorandum o saradnji trgovinskih komora dvije zemlje.

Izetbegović je i položio vijenac na grob nacionalnog lidera, osnivača države Azerbejdžan Heydara Aliyeva te vijenac u Aleji mučenika, gdje je odao počast poginulima za slobodu i nezavisnost Azerbejdžana.

Prvog dana zvanične posjete Republici Azerbejdzan, u čast predsjedavajućeg Izetbegovića bit će priređena svečana večera, kojoj je domaćin predsjednik Ilham Aliyev, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.