O djetinjstvu, ocu, politici...
0

Izetbegović: S tri godine plivao sam za ocem, tako sam i nastavio

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je gostovao u emisiji Petkom sa Nikolinom Veljović na TV1 gdje je govorio o svom životu, odrastanju uz oca Aliju Izetbegovića, o periodu studiranja, o tome kako se počeo baviti politikom, a komentarisao je i aktuelna dešavanja u našoj zemlji i svijetu.

Na početku razgovora Izetbegović je govorio o svom djetinjstvu. Istakao je kako je imao veoma lijepo djetinjstvo i da je kao dječak mnogo vremena provodio na ulici igrajući se sa djecom. Kako je kazao, otac mu je to dopuštao, a on je, odrastajući na taj način, kao i većina dječaka, probao "neke loše stvari".

"Probao sam sve što mladići moraju probati da bi se osjećali muškarcima. Bilo je raznih mangupluka i nestašluka", kazao je Izetbegović.

Njegov život je predodredilo odrastanje uz oca Aliju Izetbegovića.

"Uloga mog oca je bila sudobonosna. Veoma sam vezan za njega otkako znam za sebe... Mnogo sam ga volio. Bio sam mu privržen. Plažu je znao zabavljati na taj način što mene trogodišnjaka zovne da uđem u plićak i idem prema njemu, iako ja ne znam plivati. Ja idem za njim s punim povjerenjem u duboku vodu, a on me izvuče u jednom momentu. Ljude je zabavljala ta moja odanost. Tako sam i u životu poslije nastavio ići za njim", ispričao je Izetbegović.

Govoreći o danima odrastanja otkrio je da je još od rane mladosti rado svirao gitaru, a najviše voli zasvirati pjesme Đorđa Balaševića ili Ibrice Jusića. U intervjuu je otkrio i to da u košarci navija za Bosnu, dok mu je od nogometnih klubova najdraže Sarajevo.

Tokom cijelog intervjua najčešće je spominjao oca, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine te istakao kako on nije bio miljenik prošlog režima, ali je bio miljenik ljudi.

U emisiji je ispričao i o najznačajnijoj prekretnici u životu:

"Pripadam narodu koji može doživjeti da ga vode na drinske mostove, jer su to uradili mojoj familiji Čengić u Foči, u Jasenovac, ili u zatvor, kao mog oca. Živite u društvu gdje dijelite prostor i zrak s ljudima koji su napravili takve stvari i mogu opet da ih naprave. I proces 1983. je u meni sve to ponovo aktivirao. Ponovo je neko došao na moja vrata da odvede mog oca kojeg volim..."

Kada je Alija Izetbegović osuđen na 14 godina zatvora Bakir je već imao svoju porodicu, no, kako je istakao, taj događaj je ostavio dubok trag na njemu.

"Tada sam morao preispitati svoj odnos pema tom društvu, uređenju i to me uvuklo u politiku. Odlučio sam da se suprotstavljam nasilju i lažima dok sam živ", kazao je.

Tokom rata je radio kao sekretar svog oca, a, kako je kazao, to je bila ideja Ejupa Ganića. Naravno, Izetbegoviću mlađem to nije bilo teško, jer je već bio zavolio politiku, a volio je biti uz oca.

U intervjuu je govorio i o nedavnoj posjeti Turskoj te prokomentarisao izjavu koju je dao tokom boravka tamo da je Recep Tayyip Erdogan zajednički lider.

"Bio sam precizan i poželio sam mu zdravlje. Erdogan je muslimanski lider globalnog formata, ali ono što on govori je za ponos ogromnoj masi muslimana, a ne samo Turcima. On je pronašao formulu između sekularizma i islamskih vrijednosti, kazao je i dodao:

"Erdogan zastupa moje stavove i moje riječi koje su meni za ponos. Ako neko može Franju Tuđmana, čija vojska je srušila most u Mostaru, smatrati svojim liderom i po njemu nazivati mostove i ulice, zašto ja ne bih mogao reći to za Erdogana, vođu moderne Turske koja je obnovila taj most i koja obnavlja i međuljudske odnose i mostove na Balkanu."

O tome da li će se kandidovati za predsjednika SDA je rekao da će odgovor dati u martu 2013. godine.

TV1